Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

ontbreekwoordenboek

De Wereld van Sofie

Hardnekkige misverstanden

vr 11 jan. - 10:24

Vandaag over hardnekkige misverstanden. Donalds Trumps interpretatie van de serie “Game of Thrones” is namelijk één groot misverstand. Dat beweert een journalist van de Guardian. Het is wat hem betreft duidelijk dat Trump nooit één seconde van de reeks gezien heeft. Want als je “The Wall is coming” gebruikt om je idee te pitchen dat sommige mensen beter wegblijven uit je land, heb je de serie helemaal misbegrepen. We leggen het voor aan Amerikawatcher Björn Soenens.
Trump

Als bij zwangerschappen niet geweten is wie de papa is, wordt soms smalend gezegd misschien is het een onbevlekte ontvangenis? Professor Kerkelijk Recht Rik Torfs helpt het hardnekkig misverstand over de betekenis van “onbevlekte ontvangenis” uit de de wereld.

Vaak is muziek die bij trouwfeesten gebruikt wordt als openingsdans verre van romantisch. Soms zelfs integendeel. Vincent Byloo over de hardnekkigste misverstanden over popnummers als “Every breath you take”, “I will always love you”, of “With or without you”.

Misverstanden over geschiedenis zijn er ook te over. Over geen enkel volk bestaan er zoveel misvattingen als over de Vikingen. Dat ze helmen zouden dragen met hoorns, dat het een wilde bende testosteron-gedreven vrouwonvriendelijke plunderaars waren. Vikingexpert Dries Tys, professor kunstwetenschappen en archeologie aan de VUB, heldert een en ander op.

Hoe ontstaan ze eigenlijk, die hardnekkige misverstanden? Een reconstructie van het flagrante misverstand dat Frank Westerman de wereld instuurde: dat de Antwerpse snorrenclub homoseksfeestjes zou organiseren op “Snoravia”, een schiereilandje in de Maas.

Over het woord “ironie” en wat het precies betekent bestaat menig misverstand. Het mooiste voorbeeld daarvan is het nummer “Ironic” van Alanis Morissette, waar ironie voortdurend verward wordt met brute pech. Reporter Ward Bogaert ging langs bij schrijver Christophe Vekeman voor de enige echte betekenis van ironie.

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet