Harig en aardig

8 september 2016
In het Middagjournaal haalt Fleur van Groningen herinneringen op aan haar jeugd. De kaalhoofdige begeleider met extreem veel lichaamshaar is haar bijgebleven.

Harig en aardig

Op Reddit, een sociale netwerksite, hebben bijna zesduizend mannen hun onzekerheden opgelijst. Net als vrouwen piekeren zij over hun uiterlijk. Over hun gewicht en over hun huid. Maar vooral kaal worden blijkt hun grootste eh… kopzorg. Onlangs bewees wetenschappelijk onderzoek nog dat kale mannen minder aantrekkelijk worden bevonden. Geen wonder dus dat ze daar zo bang voor zijn.

Al zat er tussen die Reddit-gebruikers ook een kerel die zich juist schaamde voor zijn overbeharing. Hij vergeleek zichzelf met een ‘Wookie’. Zo’n aapachtig creatuur uit Star Wars. En hij biechtte op dat hij al heel veel zwempartijtjes had moeten afzeggen.

Dat doet mij denken aan een man die ik ooit gekend heb. Ik was 9 en ging op kamp in Frankrijk. Tijdens een uitstap naar zee bleek dat een kaalhoofdige begeleider extreem veel lichaamshaar had. Alsof zijn lijf wilde goedmaken dat zijn schedel in gebreke bleef.

Die man droeg een klein rood zwembroekje dat je vanwege zijn weelderige krullen pas na tien minuten ontdekte. Dat had ik nog nooit gezien. Het maakte grote indruk. Vooral toen de avond viel en zijn borstelige silhouet zich scherp aftekende tegen het lyrische lila en goud van de ondergaande zon.

Ik zwom langs een rots vol zeewier dat horizontaal met het water meedeinde. En toen de begeleider in het water stapte, deed zijn rughaar exact hetzelfde.

Ondertussen lachte hij, speelde hij met een opblaasbal, was hij lief voor alle kinderen. In mijn kinderlijke onschuld klasseerde ik de man dan maar onder ‘harig en aardig’.

De hele week komt het Middagjournaal van Nieuwe Feiten van journalist, columnist en cartoonist Fleur van Groningen.