Harry en Meghan zetten stap opzij en kiezen voor financiële onafhankelijkheid

9 januari 2020
© AFP
De Britse prins Harry en zijn vrouw Meghan trekken zich terug als 'senior royals' en gaan een job zoeken om financieel onafhankelijk te worden. Dat hebben ze aangekondigd via Instagram. Buckingham Palace laat weten begrip te hebben, maar zegt ook dat dit nog moet worden doorgepraat.

Na maanden nadenken en overleg hebben we ervoor gekozen om dit jaar een nieuwe rol in het instituut te gaan spelen, schrijven ze in hun Instagrampost. "We zijn nu van plan om onze tijd te verdelen tussen het Verenigd Koninkrijk en Noord-Amerika", en ze voegen eraan toe dat ze hun verbintenissen tegenover de Britse Koningin, het Britse Gemenebest en hun liefdadigheidswerk zullen blijven nakomen.

(lees verder onder de Instagrampost)

In de praktijk betekent dat dat ze minder publieke opdrachten voor de Queen zullen uitvoeren. Voor zover bekend heeft de beslissing voor de troonopvolging geen gevolgen. Hoe dan ook is prins Harry pas zesde in lijn voor de opvolging van zijn oma, na zijn vader Charles, zijn broer William en diens drie kinderen.

Helemaal uit de lucht vallen, komt dit niet
Correspondente Lia Van Bekhoven

"Helemaal uit de lucht vallen, komt dit niet", duidt correspondente Lia Van Bekhoven in "Terzake". De voorbije maanden was al duidelijk geworden dat de Britse prins Harry en Meghan het moeilijk hebben met de Britse sensatiepers. "Ik heb nooit gedacht dat het makkelijk zou zijn, maar ik dacht dat het tenminste fair zou zijn" liet Meghan zich in oktober ontvallen tijdens een interview met de Britse commerciële zender ITV.

Prins Harry trok een parallel met wat prinses Diana is overkomen. Zijn moeder kwam in 1997 om het leven in Parijs, op de vlucht voor opdringerige paparazzi. "Elke keer als ik een klik hoor, elke keer als ik een flits van een camera zie, brengt mij dat helemaal terug tot daar. In dat opzicht is de media-aandacht van nu de slechtste herinnering aan haar leven."

Harry en Meghan zeggen dat een "geografische balans" hen zal toelaten hun zoon op te voeden "met appreciatie voor de koninklijke traditie waarin hij is geboren". Prins Harry trouwde op 19 mei 2018 met Meghan Markle en kreeg op 6 mei 2019 een zoon Archie.

In een mededeling laat Buckingham Palace weten begrip op te brengen voor de plannen van Harry en Meghan. "Wij begrijpen hun wens om het anders aan te pakken, maar het gaat hier om gecompliceerde zaken en dat zal enige tijd vergen om dit uit te werken", klinkt het nog. "De gesprekken met de hertog en hertogin van Sussex zitten nog in een vroege fase."

Beluister het gesprek met Lia Van Bekhoven in 'De Ochtend':

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook: