Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

ontbreekwoordenboek

De Wereld Vandaag

Hasseltse studenten krijgen geen les meer voor 9.30 uur voor betere punten: "Vroeger gaan slapen is onnatuurlijk"

za 6 apr. - 9:24

Studenten Journalistiek aan de hogeschool PXL in Hasselt zullen vanaf volgend jaar geen lessen meer krijgen die vroeger starten dan 9.30 uur 's ochtends. De hogeschool wil onderzoeken of studenten betere resultaten halen als ze langer kunnen uitslapen. Slaapexpert Johan Verbraecken (UZA) verwacht goede resultaten. "Vroeger gaan slapen is onnatuurlijk", zegt hij.
Foto: Studenten in overleg

In Leuven besliste een middelbare school vorig jaar al om de lessen niet meer voor 9 uur te starten. "Het brein van tieners begint pas echt goed te werken als het wat later op de ochtend is. Dat hebben we gehaald uit wetenschappelijk onderzoek", klonk het daar.

De studenten in Hasselt reageren alvast positief. Of ze nu ook effectief meer slaap zullen hebben, dan wel langer op café gaan is nog niet duidelijk.

Dit academiejaar starten de meeste lessen nog een uur vroeger, om half negen. Maar departementshoofd Veerle Schuyten merkt op dat studenten daardoor vaak onuitgeslapen in de les zitten. Daarom werd beslist om alle lessen volgend academiejaar pas een uur later te laten beginnen.

Slaapexpert Verbraecken verwacht goede resultaten van het experiment. "Er zijn al gelijkaardige experimenten in Denemarken, Zweden en Nederland geweest en daaruit blijkt dat het een goede zaak is om de uren aan te passen aan het slaap-waakritme", zegt hij in De Wereld Vandaag.

Vroeger gaan slapen is onnatuurlijk, want dan kunnen ze slapeloosheid ontwikkelen

Vanaf de puberteit schuift het slaap-waakritme op, legt de expert uit. "Het is een natuurlijk fenomeen", zegt hij daarover. "Vroeger gaan slapen is onnatuurlijk, want dan kunnen ze slapeloosheid ontwikkelen." De verschuiving begint rond 14 à 15 jaar en wordt nog erger bij het ouder worden. Vanaf 20 à 25 jaar schuift het ritme weer op naar voren.

"Als een jongere te vroeg moet opstaan, bijvoorbeeld voor school, dan kan er een slaaptekort opgebouwd worden", legt Verbraecken uit. "Dat vertaalt zich in slaperigheid, gebrekkige concentratie en afwezig gedrag." Het brein maakt dat voor alle duidelijkheid later op de dag wel terug goed, "maar dan is er al kostbare (school)tijd verloren gegaan".

Bron: VRT NWS & De Wereld Vandaag

Beluister het gesprek:

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet