Mode- én milieubewust? Ruil binnenkort je katoenen t-shirt voor één van mest

6 juni 2018
De Nederlandse kunstenares en onderneemster Jalila Essaïdi won een internationale duurzaamheidsprijs met een opmerkelijke productiewijze van textiel. Ze haalt de vezels namelijk uit koeienmest. Dragen we binnenkort allemaal kledij van uitwerpselen?

De mest haalt Jalila Essaïdi bij de boeren, die de uitwerpselen doorgaans niet verder verwerken. Ze werkt voornamelijk met koeienmest, omdat die veel cellulose bevat.

“Voor normaal textiel worden die cellen uit gekapte bomen gehaald, terwijl we die ook gewoon in mest kunnen vinden”, zegt Essaïdi in ‘Nieuwe Feiten’. “De cellulose halen we uit de droge fractie, uit de natte fractie worden de proceschemicaliën gewonnen om de cellulose om te zetten in textielpulp.”

Kleren met een luchtje aan?

De cellulosepulp is geheel geurloos en komt volledig overeen met het materiaal waarmee normale kledij wordt maakt. “Je kan onze kledij ook gewoon wassen zoals katoenen kleren”, zegt Essaïdi. “Het materiaal is bijna niet te onderscheiden van bestaand textiel, het voelt ook heel licht en luchtig.”

Een t-shirt van mest voelt dus gewoon aan als eentje van katoen, maar je beperkt er wel de uitstoot van CO2 mee. Een t-shirt van 150 gram voorkomt bijvoorbeeld de uitstoot van één kilogram CO2. Essaïdi reduceert op die manier dus niet alleen de groeiende mestoverschotten, ze wil met haar kledij ook de klimaatproblemen aanpakken. “Als we op dit moment niets doen aan de intensieve veehouderij, dan hebben we daar straks echt een probleem.”

Met het prijzengeld van 200.000 dollar (175.000 euro) wil Essaïdi nu zo snel mogelijk overgaan tot productie, want de vraag is groot. “Onder andere in India, waar de koe een heilig dier is.”

Lees ook