Hautekiet live vanop het Schoonselhof

31 oktober 2016
Tot pakweg 25 jaar geleden was een begrafenis organiseren vrij eenvoudig in Vlaanderen. Bijna iedereen volgde de katholieke tradities, zonder al te veel eigen inbreng. In 1967 werd meer dan 85% van de overleden Belgen kerkelijk begraven. In 2010 was dat afgenomen tot 63%. Hautekiet had het een volledig uur over die veranderende begrafenisgewoontes. Het werd een speciale uitzending, live vanop het Schoonselhof in Antwerpen.

Tegenwoordig zijn er steeds meer mensen die van een uitvaart iets heel persoonlijk willen maken, wars van alle kerkelijke en niet-kerkelijke tradities.

Luisteraar Agnes verloor vier jaar geleden haar man. "Hij was een zeer optimistisch man en iedereen heeft hem ook altijd zo gekend. Omdat hij langdurig ziek was, heeft hij een stuk van zijn eigen begrafenis geregeld. Het was een burgerlijke dienst met veel optimistische muziek en positieve getuigenissen. We hebben het bewust zo vrolijk mogelijk gehouden. Op de rouwbrief stond zelfs: 'Optimist tot in de kist'."

Urnenbos

Leen vertelde over het urnenbos op het Schoonselhof in Antwerpen. "Onze doodgeboren kleinzoon kreeg er een plekje. Het urnenbos is nu voor ons een plek waar we heen kunnen zonder daar echt geconfronteerd te worden met 'hier ligt nu onze kleinzoon'. Dat vinden we erg belangrijk."

Verdriet is universeel

"Verdriet is universeel", was de boodschap van Selahattin Koçak. Hij verloor vorig jaar zijn zoontje. "Of je nu kiest voor een islamitische begrafenis of burgerlijke viering, het maakt in feite niet uit. Iedereen die iemand verliest, heeft daar veel verdriet om."

Radio 1 Select