Havboka

3 december 2016
Havboka is Noors. In het Nederlands: Het boek van de zee. Over twee Noren die aan haaienkoorts lijden. Haaienkoorts is de onweerstaanbare innerlijke drang tot het vangen van een haai.
De donkere koude diepte is zijn wereld, daar glijdt hij rond, langzaam en geluidloos, als een machine van vlees, met gifstoffen in zijn spek, in zijn bloed, in zijn lever en met levenloze, halfblinde ogen waaruit parasieten hangen, lange larven die zijn oogappel doorboren. Het enige wat hij wil, is in leven blijven en zijn soort in stand houden. Hij voelt nawelijks iets wat op vreugde of verdriet lijkt, nawelijks pijn. Elke keer dat hij een zeehond naar binnen schrokt of hij zijn snuit in het rottende karkas van een walvis duwt, moet hij toch wel een soort mechanische tevredenheid voelen, omdat zijn bestaan voor weer een maand is veiliggesteld. En dat is wat hij wil in deze wereld, dat is zijn missie: het volhouden tot de volgende maaltijd. De enige levende wezens waarmee hij contact heeft, zijn de dieren die hij opeet.
Morten A. Strøksnes

Zo beschrijft Morten Strøksnes van het leven van de Groenlandse haai, het grootste vleesetende dier op aarde. In Haaienkoorts vertelt hij hoe hij samen met de Noorse kunstenaar Hugo Aasjord het plan opvat zo'n haai te vangen. 

Sinds Wouter Cajot het boek voor ons heeft gelezen, wil hij zijn boekhandel sluiten en ook op haaienjacht.