Havenbaas Eddy Bruyninckx: “Column van Geert Noels was vergissing van de eeuw”

20 december 2016
In een column in De Standaard neemt econoom Geert Noels de Antwerpse havenactiviteiten kritisch onder de loep en klaagt o.a. de grote focus op containertrafiek aan en de beperkte economische return hiervan voor Vlaanderen. Havenbaas Eddy Bruninckx veegt alle kritiek van tafel en zegt dat 'het hele exporterend Vlaams bedrijfsleven geniet van het Deurganckdok”.

Volgens de havenbaas maakt Geert Noels een slechte analyse over de beloofde jobs van Deurganckdok. “Noels herleidt Deurganckdok tot wat er op de kaai gebeurd, maar het hele exporterend Vlaams bedrijfsleven geniet van de voordelen van de dok.” Zo vergeet Noels, vindt Bruyninckx, te vermelden dat 70% van de behandelde containers in de haven uit een straal van 150 kilometer komen.

Bruynicnkx blijft voluit pleiten voor de aanleg van de Saeftinghedok. “ Het gaat om een investering van 19 miljard euro per jaar, die is broodnodig om het platform te handhaven.” 

Verder hoopt Bruyninckx dat deOosterweelverbinding er komt. “Ik wil terugvallen op een mobiliteitsbeleid waarbij de Antwerpse haven zijn gang kan gaan. Mobiliteit moet zich aanpassen aan de bloeiende economische activiteit en niet omgekeerd.”

Lees de column van Geert Noels hier.