Hazards spierscheur werd misschien veroorzaakt door stress

1 oktober 2020
Opnieuw is Eden Hazard geblesseerd. Nauwelijks is hij hersteld van een enkelblessure en nu heeft hij een spierscheur opgelopen. Gelukkig weten de Madrileense dokters waar die spierscheur vandaan komt. Van stress, namelijk.

Een spierscheur door stress. Op de Nieuwe Feiten-redactie werd menig wenkbrauw gefronst. Onterecht, zo blijkt. "Stress kan zeker een spierscheur veroorzaken," aldus sportarts Servaas Bingé. "We hebben de neiging om het mentale en het lichamelijke van elkaar los te koppelen," gaat hij verder. "Maar die twee zijn sterk met elkaar verbonden. Als je een speech moet geven, en je bent zenuwachtig, moet je bijvoorbeeld plots naar het toilet. En dus kan stress ook voor blessures zorgen."

Stresshormoon

"Wie stress heeft, maakt het stresshormoon cortisol aan," vertelt Bingé. "En dat breekt eigenlijk het lichaam af. Het maakt je lichaam vatbaarder voor blessures. Stress verhoogt ook de spierspanning wat je nog extra vatbaar maakt. Natuurlijk moet iets die spierscheur eerst uitlokken. Door in bed te liggen, krijg je geen spierscheur." Geruststellend nieuws is dat. 

Chronisch geblesseerd

In zijn 13-jarige carrière heeft Hazard 66 matchen door blessures moeten missen. 32 daarvan mistte hij als aanvaller bij Real Madrid. En dat zou door chronische stress kunnen komen. "Je hebt enerzijds acute stress," aldus Bingé. "Die is meestal onschuldig, maar wanneer die acute stress aanhoudt en zich boven een bepaald niveau manifesteert, kan dat tot chronische stress leiden. Bij de gewone werkende mens vertaalt zich dat vaak in burn-outs, maar bij sporters uit zich dat vooral in fysieke letsels." Als je je bedenkt dat Real Madrid meer dan 100 miljoen euro voor Hazard betaalde en hij in de zestien matchen die hij tot nu toe gespeeld heeft, maar één keer heeft gescoord, snap je waar die stress vandaan kan komen. "Het is dus een kwestie om niet alleen rond fysieke conditie te werken, maar ook rond mentaal welzijn."

 Terug naar de top

Real Madrid is natuurlijk een ding, maar wij willen natuurlijk wel weten of Hazard voor de Rode Duivels fit geraakt. Wat kunnen de dokters doen om hem te helpen? "Ik zou eerst goed naar hem luisteren en zien hoe hij het leven ziet," zegt Bingé. "Dan zou ik daar een plan rond bouwen en zijn aandachtspunten in kaart brengen. Maar ik geloof dat hij bij Madrileense sportartsen in goede handen."