Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

ontbreekwoordenboek

Nieuwe Feiten

Hè? Wie? Bedoel je mij?

vr 18 sep. - 9:54

Of ze nu Nederlands, Russisch, Engels, Italiaans, Cha'palaa of Argentijnse gebarentaal spreken, overal ter wereld vragen mensen gemiddeld om de anderhalve minuut om verduidelijking. Dat blijkt uit onderzoek van het Max Planck Instituut en de Radboud Universiteit in Nijmegen.
Hè? Wie? Bedoel je mij?

 

 

In het onderzoek - een vervolg op het bekende 'huh-onderzoek' uit 2013 - werden gewone gesprekken uit twaalf verschillende talen geanalyseerd.

Mensen blijken in alle talen gemiddeld om de 90 seconden om opheldering te vragen. Ze doen dit ook nog eens via eenzelfde soort systeem, bestaande uit drie 'universele' methoden: een simpel woordje (bv. 'hè?'), een specifieke vraag (bv. 'wie?'), of een suggestie (bv. 'bedoel je Jan?').

Dat is opmerkelijk. Lang werd gedacht dat de structuur van gesprekken per taal en cultuur sterk verschilt. Daarom zou onderzoek naar de gemeenschappelijke fundamenten van de menselijke taal geen coherent resultaat opleveren.

Het tegendeel bleek waar. “Mooi hé", zegt taalwetenschapper Mark Dingemanse. "We deden onderzoek naar de rafelrandjes van de taal en we stootten op de essentie van de menselijke communicatie: dat we op alle mogelijke manieren proberen om misverstanden te vermijden. Overal proberen elkaar - op een altruïstische manier - goed te begrijpen. Dat zijn nieuwe feiten.”

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet