"Heb de indruk dat er ook soort fysiek probleem is bij Anderlecht"

19 augustus 2019
© Radio
Speeldag 4 eindigt vanavond met Zulte Waregem-Charleroi, maar Peter Vandenbempt laat in 'De Ochtend' al zijn licht schijnen op het weekend. De 4-2-nederlaag van Anderlecht in Kortrijk en de vraag om AA Gent-Antwerp van volgend weekend uit te stellen zijn de thema's.

"Anderlecht moet op de tanden bijten tot déclic er aankomt"

Anderlecht telt 2 op 12 en er komen nu met Genk, Standard, Antwerp en Club Brugge 4 loodzware matchen aan. In normale omstandigheden de voorbije 50 of misschien wel 100 jaar heet het dan zeer zeker crisis in Brussel.

En geloof mij, dat de tweede helft in Kortrijk een soort mokerslag is geweest voor iedereen binnen de club. Ineens was de organisatie weg, zakte de hele ploeg collectief en individueel door het ijs en ging zelfs ook de grote leider - Vincent Kompany - mee ten onder. Dat is veel aan de vooravond van een zwaar vierluik.

In Brussel hebben ze natuurlijk rekening gehouden met een moeilijke start. Dat wisten ze: met het totaal nieuwe project is veel geduld nodig. Maar de resultaten, denk ik, zijn zeker slechter dan ze met dit programma hadden gehoopt.

Met een beetje meer geluk of een betere afwerking had Anderlecht vandaag wel 9 of 10 punten kunnen hebben en dan hadden Kompany en co. zichzelf een beetje tijd gekocht. Maar ik denk niet dat er nu crisis heerst.

De situatie kan nog het best geïllustreerd worden met Kortrijk-Anderlecht van 2 jaar geleden. Toen was de verfoeide René Weiler trainer, die overigens het seizoen daarvoor kampioen was geworden. Maar het voetbal stond de supporters niet aan. Dat waren nog eens tijden.

Toen Anderlecht 0-1 maakte op het veld van Kortrijk, begonnen de fans gewoon te fluiten en "Weiler buiten" te roepen. Zaterdag waren er nog altijd aanmoedigingen van de fans, de hele wedstrijd door. Dat is natuurlijk het grote verschil. Het project krijgt tijd van de fans en natuurlijk ook van de bazen.

Het duo Coucke-Verschueren heeft dat ook altijd zo gezegd, een andere keuze hebben ze overigens niet. Ze hebben heel veel ingezet op dit project en veel geïnvesteerd. Dus is het op de tanden bijten tot - hopelijk voor Anderlecht - de déclic er zo snel mogelijk aankomt. Niet meteen een andere richting uitgaan bij een eerste tegenslag zou getuigen van goed bestuur.

"21 jaar geleden begon RSCA met 2 op 15 en eindigde het nog op 3 punten van kampioen Genk"

Voor de supporters van Anderlecht is er nog een beetje hoop. Het is de slechtste start in 21 jaar, wordt gezegd. Toen was het zelfs 2 op 15 met Arie Haan als trainer. Anderlecht ging er Europees uit tegen Zürich en in de beker tegen tweedeklasser Denderleeuw.

Het duo Dockx en Vercauteren nam toen over en zette een remonte in tot op 3 punten van kampioen Genk. Op het einde deed Anderlecht nog helemaal mee: het won op Standard met 0-6, op Genk met 2-5. Ik denk dat iedereen op Anderlecht daar nu met 3 handen tegelijk voor tekent.

"Ik heb de indruk dat er ook een soort fysiek probleem is"

Het vertrouwen blijft dus, maar Kompany is als trainer toch altijd verantwoordelijk. Individueel was zijn eigen prestatie na de rust ook niet goed, hij zat er toch een paar keer tussen bij de tegendoelpunten. Dat is natuurlijk vervelend als je zelf de trainer bent. Hij moet zich dus zelf in vraag stellen, ook voor de groep, vind ik. En ik denk dat Kompany dat zeker ook zal doen en zich wat kwetsbaar zal opstellen.

Voorts toch opmerkelijk is dat Kompany al 23 spelers heeft gebruikt in 4 duels. Dat is heel erg veel. Hij heeft veel gewisseld en spelers ook op verschillende posities gezet. Neem nu die jonge Sieben Dewaele: dat is een groot talent, die al rechtsback, linksback en afgelopen zaterdag centrale middenvelder heeft gespeeld. Voor iemand die zijn eerste stapjes nog maar komt zetten op het hoogste niveau, lijkt me dat niet evident. Je zou toch stilaan naar een soort vast elftal moeten gaan. Dat geeft ook vertrouwen.

Tot slot heb ik de indruk - ik heb het niet nagemeten - dat er ook een soort fysiek probleem is. Het is toch vaker dat Anderlecht wegzakt in de tweede helft, dat was in Kortrijk ook zo.

Dan hoor je op Neerpede zeggen dat er wel hard gewerkt wordt, maar het eigenlijke, echte loopwerk is toch een beetje te weinig. Er is ook geen gediplomeerde fysiektrainer op dit moment aan de slag, als ik goed ben ingelicht. En alle trainingen zijn in functie van de spelpatronen en het systeem dat Kompany er wil inslijpen. De trainingen liggen ook heel erg vaak stil. Het zou dus wel eens langer kunnen duren eer Anderlecht fysiek op peil is. Dat zou eventueel ook een probleem kunnen zijn.

Maar goed: los van de 2e helft in Kortrijk kan Anderlecht voor de komende weken leunen op het voetbal dat beter wordt en op termijn moet dat toch beloond worden. En oké, het hoongelach en het leedvermaak van mensen die een slechte afloop van dit project hebben voorspeld, moeten ze erbij nemen. En Kompany moet de afgunst - en die is begrijpelijk - van al die andere trainers en ex-trainers die veel minder krediet hebben gekregen er ook bij nemen. Dat is zijn lot.

Dan hoor je op Neerpede zeggen dat er wel hard gewerkt wordt, maar het eigenlijke, echte loopwerk is toch een beetje te weinig

"Antwerp-AA Gent uitstellen vind ik een heel goed idee, maar je moet het kunnen"

In de strijd om Europa vragen Antwerp en AA Gent om hun onderlinge duel van volgende week uit te stellen. En ik vind dat een heel goed idee, temeer daar blijkbaar de tegenstanders - AZ in Nederland en Rijeka in Kroatië - het ook al hebben gedaan. Je wil dus met gelijke middelen strijden. Het is ook belangrijk voor het Belgische voetbal.

Maar het willen is één, het kunnen realiseren is een ander. In België hebben we het probleem van een overvolle kalender met 40 wedstrijden of 42 met de play-offs aan het einde erbij. Ik heb het eens nagekeken: in Nederland spelen ze er 34 of eventueel 36, in Kroatië 36. Dat is niet moeilijk rekenen: dat zijn 4 wedstrijddagen minder, dan kan je al een keer schuiven.

Die overigens zeer bekwame kalendermaker bij ons - Nils Van Brantegem, die altijd aan het begin van het seizoen het onmogelijke toch mogelijk maakt - heeft al aangegeven dat hij geen gaatje vindt, behalve ergens in januari.

Ik vind het wel een beetje grappig dat de grote fans van ons systeem van de play-offs nu ook roepen dat we absoluut dat uitstel moeten hebben, maar dan wel geen oplossing kunnen aandragen. Je moet natuurlijk de gevolgen dragen van de keuzes die je maakt. En dat zou in dit geval negatief kunnen zijn.

Overigens zegt men ook altijd: "Het is in het belang van het Belgische voetbal en onze coëfficiënt dat er heel veel clubs Europees spelen." Ik ben het daar mee eens. Maar het is toch maar relatief belangrijk. Het is voor de uitstraling van ons voetbal, maar het is ook maar voor 6 of 7 clubs belangrijk met hoeveel we de komende jaren Europees kunnen voetballen. Want - ik zal maar zeggen - Waasland-Beveren of Cercle Brugge worden daar niet beter of slechter van. De conclusie is toch altijd weer dat het van belang is voor de clubs die bovenaan in de competitie actief zijn.

Beluister de analyse van Peter Vandenbempt in 'De Ochtend':

Bron: sporza.be en 'De Ochtend'