Heb of had jij een relatie op de werkvloer?

10 februari 2016
Het aantal romances op de werkvloer is de voorbije decennia enorm toegenomen. Dat lezen we deze week in Knack, bij monde van emeritus hoogleraar Stefaan Lievens. Relaties op het werk, moet het kunnen, of is het vooral contraproductief?

"Over relaties op de werkvloer is er weinig betrouwbaar onderzoek", zegt professor Arbeids- en Organisatiepsychologie Nele De Cuyper (KU Leuven) in Knack. "De reden is evident: mensen praten er niet graag over."

Toch kom je via Google al snel op enkele cijfers uit. Onderzoekjes van onder meer CareerBuilder, Lawyers.com en The Guardian tonen aan dat ongeveer 40% van de Amerikanen een (korte) relatie op het werk had of heeft. Volgens het Nederlandse Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) heeft 4% van de beroepsbevolking een relatie met een collega bij hetzelfde bedrijf.

Een relatie op het werk hoeft niet per definitie een probleem te zijn, maar 'bezint eer ge begint' is volgens veel experts de boodschap. Transparant communiceren is cruciaal.

Om problemen te vermijden, bijvoorbeeld als de relatie afloopt, hebben veel bedrijven een gedragscode.

REAGEER

Heb of had jij een relatie of de werkvloer? Is dat vanzelfsprekend, of zorgt het voor veel kopzorgen? Bleven jij en je partner dezelfde job doen? Tot ieders tevredenheid? Of veranderde er iemand (intern) van functie om de relatie niet in de weg te staan?

Was/is het een relatie waar iedereen weet van heeft? Of is het een discrete romance?

Anoniem reageren kan via hautekiet@radio1.be.

 

 

Foto © Luna Jubilee