Burgemeesters en schepenen kunnen strafrechtelijk vervolgd worden voor ernstige fietsongevallen

16 mei 2018
Burgemeesters en schepenen zijn door hun nalatigheid of onzorgvuldigheid strafrechtelijk verantwoordelijk voor ernstige fietsongevallen in hun gemeente. Dat blijkt uit juridisch onderzoek van Velodossier, een groep Brusselse fietsers die sinds eind 2014 de onveilige fietssituatie in Brussel aan de kaak stelt. Stof voor discussie in 'Hautekiet'.

Al enkele jaren brengt het fietscollectief Velodossier de onveilige fietssituaties van Brussel in kaart. Ondertussen werden er ruim 300 getuigenissen verzameld op velodossier.be. Maar het juridisch dossier van Velodossier gaat ruimer dan Brussel: het biedt perspectieven voor concrete acties in heel België tegen burgemeesters en schepenen. Die kunnen door verzuim of onzorgvuldigheid schuld dragen bij ernstige fietsongevallen. Fietsers die slachtoffer zijn van een ongeval veroorzaakt door een gevaarlijke toestand op de weg, kunnen nu met hun case (hun persoonlijke ‘velodossier’) naar de strafrechter stappen.

Reageer

  • Heb je ervaring met gebrekkige fietsinfrastructuur in jouw buurt? Slechte of geen fietspaden, een fietspad dat plots stopt...?
  • Heb je dat gesignaleerd of actie ondernomen? En is daar gevolg aan gegeven? Laat het ons weten!