Heb jij afantasie? Doe de test en Tamino speelt live zijn nieuw nummer. Ontdek onze Select-tips van de dag.

7 juni 2022
© VRT
Radio 1 Select? Dat zijn alle recente Radio 1-fragmenten. Te vinden in je app of op onze site. Ontdek onze luistertips.

Heb je afantasie? Test het uit! 

Mensen die afantasie hebben, zijn niet in staat om zich iets visueel voor te stellen: ze hebben geen geestesoog. Dat het bestaat werd al opgemerkt in de 19de eeuw door Francis Galton, maar vrij nieuw is wel dat je zelf kan uittesten of je afantasie hebt. Tom Beckers, professor cognitieve psychologie aan de KU Leuven is zelf een afantast is, ontdekte hij zelf nog maar enkele jaren geleden. “Ik ging er altijd vanuit dat dat inbeeldingsvermogen een soort metaforisch taalgebruik was” zegt hij in ‘Nieuwe Feiten’. Hoe zit het dan met seksuele fantasieën?

Luister

Tamino live bij Ayco

Tamino stelt vandaag zijn nieuwe single voor. Letterlijk: hij speelde hem live bij Ayco. De 25-jarige artiest tourde twee jaar geleden nog rond in Amerika, maar keerde door de pandemie vervroegd terug. Hij vertelt over wat hij in de tussentijd gedaan heeft: van nieuwe muziek schrijven tot nieuwe instrumenten leren spelen. "Ik merk dat ik ruimte nodig heb om creatief te kunnen zijn." 

Luister

Lijst van artikels

Onderwijsminister Ben Weyts: "Ik sta op en ga slapen met het lerarentekort"

Ben Weyts, Vlaams minister van Onderwijs voor N-VA, reageert op het verwijt van de onderwijskoepels dat er te weinig politieke urgentie is rond het lerarentekort. "Er zijn al heel veel stappen ondernomen rond de anciënniteit. Kunnen we vooral benadrukken dat het onderwijs een toffe job is en niet onze eigen ruiten ingooien met discussies?" 

Luister