Heb jij een dubbelganger?

7 mei 2018
Hoe groot is de kans dat er iemand rondloopt die exact dezelfde haarkleur, neus, oren, ogen, lengte en breedte heeft als jij?

Hoe goed kunnen we mensen onderscheiden op het zicht? Een Australische doctoraatsstudente deed er onderzoek naar in 2015. Ze begon met een databank met daarin 4000 foto’s. Vervolgens deed ze nauwkeurige metingen in het gelaat, en ze ontdekte zo dat het met vijf nauwkeurige metingen mogelijk was om al die foto’s in de databank van elkaar te onderscheiden. (Zodat er geen dubbelgangers meer inzaten dus)

Maar op wereldschaal zijn we natuurlijk met veel meer mensen dan 4000. Daarom besloot ze dat er acht nauwkeurige metingen nodig waren om aan een goede kansberekening te doen.

Wat kunnen we hieruit leren? De kans op een dubbelganger hangt af van twee ingrediënten: de mate van detail en de groepsgrootte. De kans op een dubbelganger is uiteraard groter in een grotere groep.

Hoe zit dat dan bij jou?

Stel dat we jou vergelijken met alle andere 7,6 miljard mensen van de hele wereld op basis van acht nauwkeurige metingen in je gezicht, dan is je kans 0,02 procent. Die kans is dus klein, en onwaarschijnlijk.

Dat betekent niet dat er geen dubbelgangers zouden zijn, maar wel dat de meeste mensen er geen hebben.

Meer weten? Bekijk het integrale college van Sylvia Wenmackers:

Meer video's van de Universiteit van Vlaanderen vind je op vrtnu.be

Lees ook: