Heb jij ervaring met pleegzorg voor minderjarige niet-begeleide vluchtelingen?

1 juni 2016
Jonge vluchteling en een pleegouder
Ondanks een groot aantal kandidaat-pleegouders zijn er voorlopig amper vluchtelingenkinderen ondergebracht bij pleeggezinnen. In september 2015 lanceerde Pleegzorg Vlaanderen het project ‘Geef de wereld een thuis’. Daarmee presenteerde de pleegzorg zich als deel van de oplossing in het opvangen van niet­-begeleide minderjarige vluchtelingen. In oktober boden zich 1.800 kandidaat­pleegouders aan, maar zeven maanden later vonden amper vier vluchtelingenkinderen onderdak in een pleeggezin.

Een van de verklarende factoren die Pleegzorg Vlaanderen aanhaalt voor het beperkt aantal vluchtelingen in pleeggezinnen, is dat men niet wil inboeten op de kwaliteitseisen. Daarnaast duurt de procedure van 'screening en matching' langer dan voorzien. En ook het groot aantal verantwoordelijken (de voogd, Pleegzorg Vlaanderen, het kind zelf) maakt het er niet gemakkelijker op.

"Het gaat om een proefproject en het is inderdaad wat zoeken en experimenteren", erkent men bij het agentschap Jongerenwelzijn. "Maar ook wij zijn ontgoocheld dat het niet sneller kan. We begrijpen ook de frustratie van kandidaat-pleegouders dat het soms lang duurt."

(Lees meer op deredactie.be)

Reageer

  • Heb jij ervaring met pleegzorg voor minderjarige niet-begeleide vluchtelingen?
  • Overweeg jij om een minderjarige asielzoeker in huis te halen? Waarom wel/niet?
  • Of misschien heb je je kandidaat gesteld, maar ben je niet weerhouden of nog tijdens de procedure afgehaakt?

We horen het graag!

Radio 1 Select