Heb jij nog vertrouwen in het voedsel dat op je bord komt?

19 maart 2018
Een groep consumenten onder leiding van Inge Renders richt een bijzondere oproep aan de warenhuizen: “voed ons op, zodat we duurzame producten kopen”. Daarover schrijft De Standaard vandaag.

De oproep komt er na twee recente schandalen in de vleessector. Vorig week bleek dat vleesverwerkingsbedrijf Veviba uit Bastenaken geknoeid heeft met de informatie op de etiketten van diepvriesvlees.

Gisteren bleek dat ook slachthuis Vanlommel uit Olen vlees verkocht heeft voorbij de houdbaarheidsdatum. In die laatste zaak zou het gaan om een menselijke fout.

De schandalen zijn niet goed voor het vertrouwen dat we hebben in het voedsel dat op ons bord komt. Hoe kan dat vertrouwen hersteld worden?

De vleesconsumptie in ons land gaat jaar na jaar achteruit. 44% van de Belgen zegt zijn vleesconsumptie te hebben verminderd tegenover vorig jaar. Zal het nieuws van de voorbije week ervoor zorgen dat we nog minder vlees gaan eten?

Vertrouw jij nog wat er op je bord komt?

  • Vertrouw jij nog wat er op je bord komt? Zo niet, hoe kan dat vertrouwen hersteld worden?
  • Hebben we als consument de macht om gegarandeerd veilig voedsel af te dwingen?
  • Wat doe je zélf om er zeker van te zijn dat je betrouwbaar voedsel eet? Eigen kweek? Rechtstreeks aankopen bij de producent?

Beluister het gesprek met Frank Devlieghere (Levensmiddelenbioloog aan de vakgroep Levensmiddelentechnologie, Voedselveiligheid en Gezondheid van de UGent:

Radio 1 Select