Hebben de Republikeinen ongelijkheid ontdekt?

26 januari 2015

"Als ik een Republikeinse beleidsmaker was, of een van de gebroeders Koch, of als ik voor Goldman Sachs werkte, dan zou 'Kapitaal in de 21e eeuw' me meer angst aanjagen dan Occupy Wall Street."

Dat schreef de Canadese auteur en columnist Stephen March toen de Engelse vertaling van Thomas Piketty's boek over ongelijkheid verscheen. En dat onder de ondubbelzinnige kop 'The most important book of the 21st century'.

Het ziet er naar uit dat een aantal Republikeinse beleidsmakers dat gevaarlijke, belangrijkste boek van de 21e eeuw in hun kerstsok vonden. En dat ze het nog gelezen hebben ook.

Begin dit jaar lanceerde Jeb Bush - de jongere broer van - zijn nieuwe Political Action Committee met de boodschap: "Terwijl de jongste acht jaren vrij goed waren voor de hoogste inkomens, heeft de rest van Amerika een decennium verloren."

En ook Mitt Romney sneed deze maand het thema van de ongelijkheid aan. "Onder president Obama zijn de rijken rijker geworden, de inkomensongelijkheid is gegroeid en meer mensen dan ooit leven in armoede" zei de voormalige opponent van Obama ten aanzien van een Republikeins publiek in San Diego.

Steekt de GOP de Democraten links voorbij, met het oog op de presidentsverkiezingen van volgend jaar?

 

(Op het plaatje: Mitt Romney. De baret hebben wij om z'n hoofd gekleefd)

Radio 1 Select