Hebben honden ons knuffelhormoon gekaapt?

20 april 2015

Oxytocine is een hormoon en een overdrachtstof in de hersenen die onder meer helpt bij de bevalling en bij de melkproductie.

De aanmaak wordt gestimuleerd door de interacties tussen moeder en kind. Dat brengt een positive vicieuze cirkel op gang, want een verhoogde oxytocine-spiegel versterkt dan weer de moeder-kind hechting.

Oxytocine wordt ook wel knuffelhormoon genoemd omdat het (wellicht) aan de basis ligt van het vlinders in de buik-gevoel bij verliefdheid. Het zou ook een belangrijke rol spelen bij de band tussen sociale contacten en gevoelens van plezier en genot. Bij vriendschappen, aanraking en seksualiteit, quoi.

Nu wil het geval dat Japanse onderzoekers een zelfde hormonale wisselwerking hebben vastgesteld tussen mensen en honden.

Dat bleek bij labotesten waarbij baasjes hun honden streelden en ze mekaar in de ogen keken. Hoe meer ze elkaar hadden aangekeken, hoe hoger de oxytocine-spiegel, zo bleek uit analyse van de urine van baasjes en honden.

Het is de eerste keer dat een hormonale binding wordt aangetoond tussen mens en dier. Zou dat de domesticatie van de hond verklaren? De hondenblik? De hond als surrogaat-kind? Maar vooral, heeft de hond onze hormoongestuurde sociale hechting 'gekaapt'?