Hebben we al een biefstuk?

24 maart 2017
Het moet zowat de meest gestelde vraag zijn tijdens de redactievergaderingen van Interne Keuken. Na ‘Is de koffiekamer al open?’ en ‘Zullen we gaan eten?’

Met een biefstuk bedoelen we dan geen stuk vlees, maar een onderwerp. Iets wat er toe doet, wat van belang is. We zouden bijna zeggen: ‘maatschappelijk relevant’ is. Een onderwerp met verschillende invalshoeken ook. Waar je niet meteen over uitgepraat raakt. Waar – met andere woorden - genoeg vlees aan zit. Vandaar: een biefstuk.

Deze week is de biefstuk een boek van Johan Op de Beeck: 'De bedreigde vrijheid'. Het gaat over de vrije meningsuiting. Over hoe die in 1665 in Antwerpen is uitgevonden. Hoewel, de echtscheiding van John Milton, twintig jaar eerder, er ook wel voor iets tussen zat. En over wat er vandaag nog van overblijft, nu zelfs Charlie Hebdo geen Mohammed-cartoons meer durft te publiceren.

Hoe tolerant moeten we zijn tegenover intollerantie? Geldt de vrijheid van meningsuiting ook voor wie ze wil afschaffen? En kan je de democratie redden met ondemocratische maatregelen? Dat soort vragen.

Hebben we deze week een biefstuk? Ik dacht het wel.

Radio 1 Select