Hebben wij onze excuses al aangeboden?

9 december 2011

Japan heeft gisteren excuses aangeboden voor de mishandeling van 1600 Canadese krijgsgevangenen. Die werden tijdens de Tweede Wereldoorlog ingezet als slaven en dwangarbeiders. En de Nederlandse ambassadeur in Jakarta bood vandaag namens Nederland zijn verontschuldigingen aan voor het Bloedbad van Rawagede (9 december 1947).

Nu we het er toch over hebben, drie jaar geleden is Silvio Berlusconi in Libië zijn excuses gaan aanbieden voor het koloniale verleden. Hij heeft bij die gelegenheid ook vijf miljard dollar aan investeringen beloofd. Geen idee of daar wat van in huis gekomen is, maar in de rest van Afrika is dat gebaar niet onopgemerkt voorbijgegaan. "Een voorbeeld dat België zou kunnen volgen", scheef de Congolese krant Le Potentiel.

In 2002 heeft Louis Michel officieel excuses aangeboden voor de rol die ons land gespeeld heeft bij de moord op Lumumba (1961). Maar hebben wij ons tegenover het land, zijn volk en zijn leiders ooit formeel geëxcuseerd voor de koloniale periode? Als we ons niet vergissen staat Leopold II toch nog altijd vierde in de rangorde van de 20ste eeuwse massamoordenaars.