"Hebzuchtige mensen hebben meer sekspartners en meer vrienden maar ze zijn er niet tevreden mee"

18 september 2019
Wie wil weten hoe hebzuchtig hij/zij zelf is, kan aan de slag met de vragenlijst opgesteld door Marcel Zeelenberg (professor economische psychologie aan de Tilburg University). Hij definieert hebzucht als "een onbevredigbaar verlangen naar meer". Check zijn schaal van hebzucht, die bestaat uit zeven stellingen.

Samen met zijn collega Terri Seuntjens ontwikkelde Zeelenberg een schaal van hebzucht bestaande uit zeven stellingen. Hoe meer mensen het eens zijn met die stellingen hoe hebzuchter ze zijn. "Nu zou je het raar kunnen vinden dat mensen willen toegeven dat ze hebzuchtig zijn, maar we hebben de stellingen bewust zo geformuleerd dat ze niet bedreigend zijn."

De zeven stellingen: 

Ik wil altijd meer

Eigenlijk ben ik best wel hebzuchtig.

Van geld kun je nooit genoeg hebben

Zodra ik iets bereikt heb, begin ik aan het volgende te denken dat ik graag wil

Hoeveel ik ook heb, ik ben nooit helemaal tevreden.

Mijn levensmotto is: ‘meer is beter’.

Ik kan mij niet voorstellen dat ik ooit te veel dingen zou hebben 

Zeelenberg: "Wat grappig is: als we met de invullers van de lijst nadien een spelletje speelden waarin geld verdeeld moest worden, dan zag je dat de mensen die hoog scoorden op de hebzuchtschaal het meeste geld voor zich hielden. We kunnen de meting dus relateren aan feitelijk gedrag. Bovendien hebben we de mensen die de lijst invulden ook andere vragen voorgelegd: is het okee om te liegen uit bestwil, of om belasting te ontduiken, of een buitenechtelijke relatie te hebben? En wat bleek: hoe meer hebzuchtig mensen zijn, hoe sneller geneigd ze zijn om onethisch gedrag vertonen. Ons artikel hierover heeft niet toevallig 'Greedy bastards' als titel."

"Hebzucht gaat niet alleen over geld. Hebzuchtige mensen hebben ook meer sekspartners en meer vrienden maar ze zijn er niet tevreden mee. Ze bekijken hun relaties instrumenteel, om een bepaald doel te bereiken."

Lees ook:

Lijst van artikels

Radio 1 Select