Heeft de rechter gelijk?

21 januari 2015

Fotografe Katrijn Van Giel is de ware kunstenaar en Luc Tuymans heeft haar foto gewoon nageschilderd. Dat was het oordeel van de Antwerpse rechtbank van eerste aanleg gisteren. Als Tuymans nog 'reproducties' produceert dan moet hij een half miljoen euro betalen.

De schilder gaat tegen het vonnis in beroep. 'Net zoals bij vele hedendaagse kunstenaars is elk werk van Luc Tuymans gebaseerd op bestaande beelden. Hoe kan een artiest de wereld in vraag stellen met zijn kunst als hij geen beelden uit die wereld mag gebruiken? Dit vonnis verbiedt een bepaalde vorm van hedendaags kunst en ontneemt hedendaags kunstenaars het recht om zich uit te drukken', stellen zijn advocaten in een persbericht.

Ze blijven erbij dat het schilderij 'A Belgian politician' een parodie is en betreuren dat de rechtbank hun visie niet gevolgd is.

Jan De Zutter, SP.A-woordvoerder in het Europees parlement en in zijn vrije tijd specialist 'fotorealisme', geeft zijn visie op de originaliteit en creativiteit van een kunstwerk.