Heeft een maand niet drinken zin?

13 januari 2016

't Is een trend, droogstaan in januari. Geen druppel alcohol de hele maand. In Engeland doet bijna iedereen een Dry January, de Australiërs sluiten de fles in Oktober, ze noemen dat OcSober. En bij ons bestaat er sinds vorig jaar ook zoiets: IkPas. Een Nederlandse campagne waar ook veel Belgen aan meedoen.

 

 

 

Maar heeft dat zin, zo'n maand - of 40 dagen - niks drinken? Vervallen veeldrinkers na een periode van onthouding niet in hun oude patroon (of erger)? 

"Heel verrassend, maar bij alcohol is dat niet zo", zegt professor verslavingspreventie en IkPas-initiattiefnemer Rob Bovens. De deelnemers werden vorig jaar zes weken na de actie IkPas bevraagd, en daar kwam uit dat hun alcoholgebruik gehalveerd was. Nog eens zes maanden later was dat fenomeen nog steeds te zien. 

Opvallend: vrouwen vinden het moeilijker om minder frequent te drinken. "Waarschijnlijk omdat zij meer sociaal gevoelig zijn", zegt professor Bovens

Een wijntje aan tafel, dat is zo gezellig. Vrouwen hebben meer moeite om dat te laten staan dan mannen.

 

Waarom mannen de alcohol dan wel kunnen laten staan? Daar zijn twee verklaringen voor, volgens professor Bovens. Ten eerste lopen de mannen in die "droge periode" een ervaring op, een "aha-erlebnis". "Ze komen erachter dat het voordelen oplevert, maar realiseren ook hoe vaak er drank op tafel staat. Het wordt een bewustere keuze."

Ten tweede zorgen de eenvoudige tips van IkPas ervoor dat je na de "droge maand" ook minder behoefte hebt aan alcohol. Zo is het bijvoorbeeld slim om de dagen te benoemen wanneer je niet drinkt: bijvoorbeeld maandag en woensdag.

"Hoe dan ook, de campagne is voor iedereen goed", besluit professor Bovens.