Heeft een saxofonist meer kans op longfibrose?

23 november 2018
Ooit al gehoord van longfibrose? Het is een akelige ziekte waar je best snel bij bent. En toch zien zelfs heel wat artsen deze ziekte soms over het hoofd. Daarom heeft professor Wim Wuyts, longarts aan de KU Leuven, een missie: longfibrose bekender maken.

"Onze longen kan je in twee delen opsplitsen", zo begint Wim Wuyts zijn college. Enerzijds is er een 'buizensysteem' dat ervoor zorgt dat de lucht van aan de mond tot in het diepste van de longen getransporteerd wordt. Anderzijds zijn er de longblaasjes, waar het wonder van de zuurstofopname gebeurt. “Het zijn eigenlijk heel dunne membraantjes waar heel veel bloedvaten op liggen. De zuurstof die in de ingeademde lucht zit, gaat door de wand van die membraantjes in de bloedvaten opgenomen worden.”

Bij longfibrose gaat er littekenweefsel gevormd worden, dat je kan vergelijken met een wonde. Dit littekenweefsel "stopt niet meer" en gaat de functie van de longen belemmeren. De zuurstof krijgt het moeilijk om door de longen in het bloed te raken. “De belangrijkste klachten zijn kortademigheid, vermoeidheid en een droge hoest.”

Saxen en schimmels

Er zijn meer dan 200 verschillende vormen van longfibrose. En een van de oorzaken is het inademen van organisch materiaal. In een muziekinstrument blazen we lucht om muziek te produceren: meer bepaald warme, vochtige lucht. Het speeksel gaat zich aan de wanden afzetten, en zo kan schimmel zich ontwikkelen die vervolgens wordt verspreid door het blazen op dat instrument. Wanneer de muzikant inademt gaat hij blootgesteld worden aan deze schimmel. “Dit hoeft niet alleen bij een saxofoon te zijn, het kan ook bij andere blaasinstrumenten zijn.”

Hetzelfde geldt ook voor wonen in een vochtig huis. Ook dan word je massief blootgesteld aan die organische componenten.

Hoe kan je het genezen en voorkomen?

"Longfibrose is een dramatische ziekte, maar dankzij wetenschappelijk onderzoek zijn er meer en meer mogelijkheden om die ziekte te behandelen" zegt Wuyts. Reinig je muziekinstrument grondig, geeft hij ook nog als advies mee.

Meer weten? Bekijk het college:

Lees ook: