Heeft IS filmpje opgenomen in Antwerpse Centraal Station? Majd Khalifeh zocht het uit

3 maart 2017
Op enkele sociale media circuleert sinds gisterenavond een filmpje dat opgenomen werd in het Centraal Station in Antwerpen en volgens sommige bronnen afkomstig zou zijn van terreurgroep IS. Midden-Oostenexpert Majd Khalifeh legt uit waarom dit onwaarschijnlijk is.

Wat is er te zien in het filmpje?

"We zien een man die aan het wandelen is in de buurt van het Antwerpse Centraal Station. Op een bepaald moment heeft hij een papiertje in de hand met daarop het logo van IS en de boodschap dat de IS-strijders nog altijd in ons land zijn."

Waar komt het filmpje vandaan?

"De man die dit filmpje gisterenavond de wereld instuurde, noemt zichzelf al een tijdje een IS- of terreurexpert", aldus Khalifeh.

"Het gaat om een Turk die in ballingschap woont in de VS. Hij heeft zijn naam hier en daar weten te verspreiden op goedkope onlinewebsites en zit ook achter een recent onderzoek dat beweert dat de NAVO wapens levert aan IS. Het is dus maar zeer de vraag of we deze man moeten geloven."

Is het filmpje echt gelinkt aan IS?

Nee, stelt Khalifeh met klem. "Het zou grondig fout zijn om dat te denken. Het gaat hier maar om amateurbeelden met op de achtergrond Turkse islamitische muziek. We weten intussen dat IS in staat is en voldoende middelen heeft om video's en fotoreportages van hoge kwaliteit te produceren in het Nederlands of het Frans."

"We zien ook geen duidelijke introductie of een logo van IS op het filmpje en het filmpje is ook niet terug te vinden op de officiële IS-kanalen."

Wat is het dan wel?

"We hebben misschien nog nooit amateurbeelden van fanboys aan het Antwerpse Centraal Station gezien, maar in de rest van Europa posten fanboys van IS al een tijdje filmpjes waarbij ze een papiertje met steunbetuigingen vasthouden. Vorige zomer organiseerden ze een aantal socialemediacampagnes waarbij ze ergens op een onbekende plaats gingen staan met zo'n papiertje."

"Dankzij enkele socialemedia-experten die zich bezighouden met de verificatie van soortgelijke filmpjes is een van die socialemediacampagnes van IS ontmaskerd en zijn al die mensen met hun papiertje gelokaliseerd."

VIDEO: Midden-Oostenexpert Majd Khalifeh legt uit waarom dit onwaarschijnlijk is.