Heeft justitie gefaald in de zaak over de veroordeelde tienerpooier waar rapper Soufiane Eddyani over zingt?

8 januari 2019
© Radio 1
De afgelopen dagen was er heel wat kritiek te horen op de manier waarop justitie omgegaan is met Moreno, een rapper die in 2016 veroordeeld werd voor tienerpooierschap. De zaak kwam in de media omdat de Antwerpse rapper Soufiane Eddyani hem in zijn nieuwe nummer "Amigo" verdedigt. Maar heeft justitie gefaald?

Het afgelopen weekend kwam de Antwerpse rapper Soufiane Eddyani in het oog van de storm terecht, toen bleek dat hij in zijn nieuwe nummer “Amigo” mederapper Moreno verdedigt. Die laatste werd in 2016 veroordeeld omdat hij een minderjarig meisje in de prostitutie dwong. Gisteren raakte bekend dat er ook een nieuwe klacht ingediend werd, opnieuw voor tienerpooierschap. Die klacht werd wel al ingediend voor de heisa van afgelopen weekend.

Heeft justitie gefaald in de zaak-Moreno?

Naast de commotie over het nieuwe nummer van Eddyani, komt er ook heel wat kritiek op de manier waarop justitie de zaak-Moreno aangepakt heeft.

Moreno werd veroordeeld tot zes jaar cel, waarvan hij 29 maanden effectief in de gevangenis zat. "Dat is méér dan één derde", zegt minister van Justitie in de regering van lopende zaken Koen Geens (CD&V). "Nu heeft hij een enkelband, dat is een strafuitvoeringsmodaliteit."

Saskia Van Nieuwenhove, die enkele slachtoffers van tienerpooiers begeleidt, zei gisteren in 'De Afspraak': "Die meisjes vallen niet zo over die raptekst as such, men valt over het feit dat Soufiane met zo’n pooier binnen de strafuitvoering toestemming heeft gekregen van justitie om een videoclip op te nemen in Ibiza. Dat is aanvaard binnen de strafuitvoering door de assistent van justitie."

Maar volgens de informatie van Geens had hij géén toestemming om naar Ibiza te gaan. "Hij werd voorlopig in vrijheid gesteld en is - voor zover ik geïnformeerd ben - zonder toestemming van de justitieassistent op reis gegaan. Hij ging naar Ibiza en kreeg terug een enkelband. Dat was de correcte methode. Op het eerste gezicht heeft de magistratuur in Antwerpen een vrij correct parcours gelopen."

Hij werd voorlopig in vrijheid gesteld en is - voor zover ik geïnformeerd ben - zonder toestemming van de justitieassistent op reis gegaan

Moest hij dan eigenlijk niet opnieuw achter de tralies belanden? "Laat ons duidelijk zijn: tienerpooierschap is verschrikkelijk. Ik doe alles wat ik kan om dit fenomeen aan te pakken. Het is laakbaar, maar ik kan niet verwacht worden om beslissingen van de magistratuur te verantwoorden. Ze nemen een miljoen beslissingen per jaar. De strafuitvoering is aan de magistratuur, niet aan de politiek. En als hij nog één keer opnieuw in de fout gaat, vliegt hij terug in de gevangenis, daar ben ik zeker van.""

Als hij nog één keer opnieuw in de fout gaat, vliegt hij terug in de gevangenis. Daar ben ik zeker van

En ook uit politieke hoek komt er kritiek op gerecht. Volgens N-VA-Kamerlid Sophie De Wit heeft justitie gefaald. “Ik vind dit onbegrijpelijk. Wat moet je eigenlijk uitspoken vooraleer een straf effectief is? Het strafuitvoeringsbeleid in dit land is rot. Minister Geens heeft daar geen verandering in gebracht”, wierp ze gisteren op in De Standaard.

"Mensen zijn boos dat de strafuitvoering na één derde kan worden opgeschort. Ik heb voorgesteld om dat op de helft te brengen, maar dat is niet gepasseerd", benadrukt Geens. "Omdat ik de recidivisten ook op de helft wilde brengen, in plaats van op twee derde."

Maar, zo zegt hij, door een beslissing van het Grondwettelijk Hof zijn alle straffen nu opnieuw één derde geworden. "Ik heb een wetsontwerp klaar om dat te veranderen."

Bekijk het interview met Koen Geens:

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'