Ook gezien? Liedjestekst "Last night a DJ saved my life" aangebracht op de E40 en E19

2 februari 2018
Automobilisten op de E40 en de E19 keken vanochtend raar op toen ze plots de tekst "Last night a DJ saved my life" op het wegdek zagen geschilderd. Het blijkt om een campagne van de Vlaamse Stichting Verkeerskunde te gaan die daarmee de mensen wil sensibiliseren om voldoende afstand te houden in het verkeer.

De songteksten zijn aangebracht op de E40 richting Brussel, tussen Aalst en Affligem en op de E19 richting Antwerpen ter hoogte van Vilvoorde. Waarom? "Last night a DJ save my life" is een liedje dat blijkbaar je leven kan redden.

Alles heeft te maken met de verkeersveiligheid, met name met de regel om voldoende afstand te houden tegenover je voorligger. Twee seconden afstand is daar de boodschap. En het deuntje "Last night a DJ saved my life" blijkt daarvoor een ideaal hulpmiddeltje te zijn. "Last night a DJ saved my life from a broken heart" duurt dan weer drie seconden, de veilige afstand op een nat wegdek.

"Zoek een punt; een paal of een verkeersbord bijvoorbeeld. Het moment dat uw voorligger voorbij dat punt rijdt, moet u het bekende deuntje beginnen te zingen. Bent u uitgezongen op het moment dat uzelf het punt bent gepasseerd, dan hebt u voldoende afstand gehouden", luidt de uitleg.

Verkeersveilig of afleiding?

"We stellen vast dat er nog bijna 7.000 ongevallen per jaar gebeuren in Vlaanderen die te maken hebben met niet voldoende afstand houden tussen voertuigen", zegt Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA). "Een leuke manier om dat te kunnen houden is het refreintje zingen van "Last night a DJ saved my life".

Naast de teksten op het wegdek komen er ook affiches en radiospots. De teksten zullen twee weken op het wegdek blijven, maar zullen die niet net tot verkeersonveilige situaties leiden? Minister Weyts denkt van niet. "Het effect en de bewustwording zullen veel groter zijn dan de enige afleiding die daar kortstondig zal ontstaan."

Bron: vrtnws.be