Heeft VS de aanslag van Iran verzonnen ?

13 oktober 2011

"VS verijdelen aanslag door Iran", werd gisteren in verschillende media gekopt. De Iraanse overheid zou via de Quds-brigade (een aan de Revolutionaire garde gelieerde militie) de opdracht hebben gegeven de Saoudische ambassadeur in de Verenigde Staten uit te schakelen. De Iraniërs die het plan moesten uitvoeren, wilden de hulp van een Mexicaanse huurmoordenaar inroepen. Die huurmoordenaar bleek een undercoveragent van de FBI te zijn.

 

Al snel werden de plannen door de internationale gemeenschap en Amerikaanse overheidsofficials scherp veroordeeld. De Verenigde Staten kondigden ook meteen sancties af. Zo werd bijvoorbeeld de Iraanse luchtvaartmaatschappij de toegang tot het Amerikaanse luchtruim verboden.

 

Vandaag echter plaatsen tal van experts grote vraagtekens bij dit verhaal. Er wordt bijvoorbeeld geopperd dat het plan te amateuristisch was om van de dodelijk efficiënte Quds-militie afkomstig te zijn. Ook wordt aangehaald dat de Verenigde Staten al langer een interventie in Iran plannen, waarvoor dit (verzinsel ?) de perfecte aanleiding kan zijn.

 

Zou het kunnen dat de Verenigde Staten uit zijn op een escalatie in het Midden - Oosten ? Of klopt het verhaal toch, en wil Iran de Amerikanen op het eigen grondgebied uitdagen ?

 

Lees en beluister ook :