“Heel wat mensen denken dat alle zelfstandigen met een dikke Mercedes rondrijden”

11 juni 2018
De armoede onder zelfstandigen was nooit zo groot. 12 procent van de zelfstandigen in hoofdberoep heeft een inkomen onder de armoedegrens. “We hebben een verkeerd beeld van de zelfstandigen” zegt Christine Mattheeuws van het NSZ.

“We hebben allemaal een beetje een verkeerd beeld van de zelfstandigen” zegt Christine Mattheeuws (voorzitter van het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen) in ‘De Ochtend’. “Heel wat mensen denken dat alle zelfstandigen heel goed hun brood verdienen en dat ze allemaal met een dikke Mercedes rondrijden. Helaas is dat vaak niet het geval. We zien al zeker tien jaar dat de armoede bij de zelfstandigen tussen de 12 en de 16 procent ligt, wat toch opmerkelijk veel is.”

Als werknemers met een probleem te kampen krijgen, en hun job verliezen hebben ze een vangnet: ze hebben recht op een werkloosheidsuitkering bijvoorbeeld. Ook als ze ziek worden, hebben ze een uitkering vanaf de eerste dag. Bij zelfstandigen is dat niet het geval, zegt Mattheeuws.

Mattheeuws: “Wil je iets doen aan de armoede bij zelfstandigen, moet je ervoor zorgen dat ze net zoals werknemers recht hebben op een werkloosheidsuitkering. Zorg er ook voor dat zelfstandigen recht hebben op een arbeidsongeschiktheidsuitkering vanaf de eerste dag. Nu is dat pas vanaf 14 dagen. Die moeten ze zelf ophoesten en dat is niet eerlijk.”