Heet de volgende VN-baas Angela Merkel?

18 februari 2016
Aan het eind van dit jaar neemt Ban Ki-moon afscheid als hoofd van de VN. Er circuleren al een boel namen van mogelijke opvolgers, maar als het van de voorzitters van de Veiligheidsraad en de Algemene Vergadering afhangt, wordt de 9e secretaris-generaal van de VN een secretaresse-generaal.
 
En volgens het officieuze rotatiesysteem zou het dit keer de beurt zijn aan iemand uit het oosten van Europa. 
 
Insiders schijnen steeds vaker op Angela Merkel te tippen. De Duitse bondskanselier zou geen vierde ambstermijn ambiëren, ze heeft alvast haar geslacht mee, en dat ze in de voormalige DDR is geboren speelt ook in haar voordeel.
 
Hoewel. Duitsland heeft de afgelopen 70 jaar bepaald weinig ambitie getoond als er internationale topfuncties vacant waren. Terwijl het land politiek en economisch toch een zwaargewicht mag worden genoemd. 
 
Met uitzondering van Horst Köhler die van 2000 - 2004 het IMF voorzat en Manfred Wörner die van 1988 - 1994 secretaris-generaal was van de NAVO, heeft geen enkele Duitser afgelopen decennia in Europa of op wereldvlak een echte politieke, militaire of economische toppositie bekleed. 
 
Die Duitse terughoudendheid was Die Zeit in 2009 ook al opgevallen, toen Herman Van Rompuy en Catherine Ashton benoemd werden tot Europees president en minister van buitenlandse zaken. 'Warum eigentlich kein Deutscher?' vroeg de krant zich af. Boven het opniestuk stond de aansporing 'Nicht so bescheiden!'
 
Zou Duitsland stilaan klaar zijn om zich minder bescheiden op te stellen? Is Angela Merkel een goede kandidate?

Radio 1 Select