Heidi Lenaerts: "Er is niet één juist geloof"

27 januari 2016
Moeten we het vak godsdienst op school vervangen door een neutraler vak? Het werd een pittige discussie in Hautekiet vandaag. Ook Klara-collega Heidi Lenaerts reageerde.

Hoe omgaan met geloof en levensbeschouwelijke vakken op school? Het werd een stevig debat in Hautekiet.

Ook Heidi Lenaerts liet van zich horen. Ze heeft twee dochters, van 7 en 4, en merkt op dat binnen een gezin ook een vader en een moeder anders kunnen geloven.

Zelf gaat ze naar de kerk in Brussel, namelijk naar de Goede Bijstand. Dit is een alternatieve, vrijere kerk, waar bijvoorbeeld ook niet-katholieke vluchtelingenkindjes gedoopt worden. 

Zondag had de oudste dochter haar eerste catecheseles. Maar daar ging een lang gesprek aan vooraf. Zo vertelde Heidi haar dochter dat er verschillende manieren zijn van geloven. De peter van haar jongste kind is bijvoorbeeld atheïst.

Haar advies aan haar oudste dochter:

Er is niet één juist geloof. Heb altijd respect voor een ander. Over een jaar of 10 of 20 zal je zelf wel kunnen uitmaken wat er bij jou past.

Haar dochters zitten ook op een katholieke school. Daar wordt al eens een kaarsje gebrand in de kleuterklas. Of horen ze zinnen als 'Jezus zit in ons hartje'.

Heidi vraagt zich af waarom de dialoog die ze thuis met haar kinderen voert, ook al niet in de kleuterklas kan gevoerd worden. 

Meer nog, als er dan toch een plaatsje is voor Jezus: leg er dan ook een 'matje', of schrijf eens een keer 'God' in het Arabisch.

Ze besluit:

Haal het in de kleuterklas al allemaal binnen

Foto © VRT