Heksen / hetze

25 augustus 2019
Veerle Ernalsteen
Met de Lage Landenlijst lopen wij op de grens van zuid- en noord-nederland en dat is wat de vertelvoorstellingen Heksen / hetze van Lisette Oosterbosch (NL) en Veerle Ernalsteen (B) ook doen.

Met Kesen / hetse bezoeken de Veerle en de Nederlandse Lisette nu eens in een belgisch ontmoetingscentrum, dan in een Nederlands dienstencentrum of museum. Met als thema de historische heksenvervolging, bijhorende volksverhalen, lokale legendes en waargebeurde levensverhalen die ook nooit ophielden aan de landsgrens. Maar er worden ook linken gelegd met vandaag: valse beschuldigingen en hun gevolgen, denk aan fake news, Me too, cyberpesten, de lijst is lang…

Veerle moet niet lang nadenken als haar om een passend Lage Landenmuziekje gevraagd wordt. In de jaren '70 maakte Madou het nummer Witte Nachten dat vandaag nog wonderwel past in het thema van vrouwenrechten doorheen de geschiedenis. 

"ik hoor hem vloeken op de trap
dat hij haar nek zal brekend
dat alle vrouwen kippen zijn,
dat zij nog veel moet leren" 

De vertelling Heksen / hetze loopt al een tijdje. Wie nog een voorstelling wil meepikken kan op 15 september naar ConTent, Meertsveldstraat 66 in Duffel.