Heleen Debruyne: “Vrouwenrechten zijn geen prioriteit in grote delen van de wereld, mannen willen het niet zien"

24 juni 2017
Wie dacht dat het met de vrouwenrechten wel de goede kant uitging, wordt keihard op zijn plaats gezet door het boek ‘De wereldwijde oorlog tegen vrouwen’ van Sue Lloyd-Roberts. Schrijfster Heleen Debruyne las het vol afgrijzen: “Dit is het meest deprimerende boek dat ik het afgelopen jaar heb gelezen, en ik lees nogal wat deprimerende boeken.”

“Maar laat je vooral niet afschrikken”, voegt Debruyne daar meteen aan toe. “Ondanks het feit dat het deprimerend is, is het wel de moeite waard om er nog eens aan herinnerd te worden.”

Het boek

Sue Lloyd-Roberts overleed in 2015 aan de gevolgen van kanker, maar voordien reisde ze als buitenlandcorrespondente voor de BBC de wereld rond om reportages te maken over vrouwenrechten. Heleen Debruyne las het boek en werd er somber van, “Een vrouwelijke activiste in het boek vatte het voor mij mooi samen: vrouwenrechten zijn geen prioriteit in grote delen van de wereld, de mannen willen het niet zien”.

Lloyd-Roberts beschrijft onder meer hoe in Iran de vrouwelijke zedenpolitie andere vrouwen aangeeft als ze buiten de lijntjes kleuren. Of hoe in Saoedie-Arabië vrouwen geen geneesmiddelen mogen halen omdat ze niet alleen over straat mogen. Ook in Bosnië werden in de jaren negentig vrouwenrechten volop met de voeten getreden. VN-soldaten dwongen er meisjes tot seks en kwamen ermee weg kwamen omdat ze onschendbaar zijn. Om over de vrouwenbesnijdenissen in Gambia of de groepsverkrachtingen in India nog maar te zwijgen.

Politieke wil

“Het is een systeem dat diepgeworteld zit”, vertelt Debruyne. “Maar er valt iets aan te doen als je ziet welke stappen we in het Westen hebben genomen. Dat is natuurlijk ook nog lang niet perfect, maar er is politieke wil voor nodig.”