Hélène Dutrieu, wielerheldin

19 februari 2022
Meervoudig wereldkampioene baanwielrennen, houder van het werelduurrecord. Zelfs mannelijke wielerkampioenen aarzelden om tegen haar te fietsen. Hélène Dutrieu zou een sportheld van het niveau Eddy Merckx moeten zijn. Maar ze is verdwenen in de nevelen der tijd.

Hélène Dutrieu is straffer - ik wik mijn woorden - straffer dan Eddy Merckx. Want na haar succesvolle loopbaan als wielrenner kwam ze aan de kost als cascadeuse, stuntvrouw. Haar bijnaam was "La Flèche Humaine".

En vervolgens is ze luchtvaartpionier geworden. We bevinden ons aan het begin van de twintigste eeuw en aan het begin van de luchtvaart. Vliegen is een bezigheid voor waaghalzen. Een van de waaghalzen in Hélène. 

De roem die ze vergaart als prille pilote evenaart haar reputatie als wielrenner. Ook nu weer komt men van heinde en verre kijken als Hélène op de affiche staat van een vliegmeeting. 

Als de Eerste Wereldoorlog uitbreekt, biedt ze zich aan als oorlogspilote. Dat wordt geweigerd, vrouwen kunnen geen militair worden. Dan maar als vrijwilliger de lucht in, in onbewapende verkenningsvliegtuigjes. We willen het Eddy Merckx wel eens zien doen.

Wat een vrouw! Iemand zou over Hélène Dutrieu een boek moeten schrijven, hoor ik u denken. Dat is gebeurd, door Gunter Segers. Hij is zaterdag een van de gasten in Interne Keuken.

Beluister het volledige gesprek :