Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De Ochtend

Helft van de treinen heeft meer dan een minuut vertraging

wo 23 jan. - 6:59

De helft van de Belgische treinen rijdt met meer dan een minuut vertraging. Dat blijkt uit interne cijfers van Infrabel die lekten in De Tijd en aan VRT NWS. Tijdens spitsuren daalt die stiptheid verder naar 40 procent. Vanmiddag moeten de bestuursleden van de NMBS en Infrabel de slechte cijfers verantwoorden in de Kamercommissie Infrastructuur.
Treinreiziger in station

87,2 procent van de treinen rijdt met minder dan 6 minuten vertraging. Dat zijn de officiële cijfers die NMBS en Infrabel naar buiten brachten over de stiptheid van de treinen in 2018. Maar uit interne documenten van Infrabel blijkt nu dat slechts de helft (49,1 procent) van de treinen stipt rijdt wanneer de strengere norm van één minuut vertraging wordt gehanteerd.

Tijdens spitsuren zijn die cijfers nog slechter. In de ochtendspits tussen 6 en 9 uur komt 40,7 procent van de treinen op tijd, rekening houdende met de strenge norm van één minuut vertraging. De avondspits tussen 16 en 19 uur ziet gelijkaardige cijfers met 39,7 procent van de treinen die stipt rijdt.  In weekends en daluren stijgt de stiptheid wel boven de 50 procent. Op zowat alle vlakken zijn die cijfers minder goed dan in 2017.

Lange termijn

"Wij verwachten meer", zegt mobiliteitsspecialist en parlementslid voor CD&V Jef Van den Bergh in 'De Ochtend'. Deze namiddag moeten de CEO's van NMBS Sophie Dutordoir en van Infrabel Luc Lallemand de cijfers verantwoorden in de Kamercommissie Infrastructuur. "We moeten te weten komen hoe het beter zou kunnen en of daar van de overheid iets voor nodig is", zegt Van den Bergh. "Wat we vandaag missen is een beleidskader op lange termijn."

"Ik zit al meer dan tien jaar in het parlement en volg ik de NMBS. Doorheen de jaren zijn er al talloze "stiptheidsactieplannen" geweest. Ik herinner mij een groot actieplan in 2009-2010 met 123 actiepunten op zeven domeinen. Dan is er in 2012-2013 nog een actieplan geweest. Later ging het even beter, maar dat valt nu opnieuw terug", aldus Van den Bergh.

Spoorlopers

Vaak verwijzen NMBS en Infrabel naar derden, spoorlopers en anderen die problemen veroorzaken. Hun impact op de stiptheid van de treinen steeg de afgelopen jaren. "Doorheen de jaren lijkt die groep wat te groeien", geeft ook Van den Bergh toe, "maar tegenover 2017 blijft dat op hetzelfde niveau. CEO's moeten ook naar hun eigen winkel kijken."

Bekijk het gesprek met Jef Van den Bergh:

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet