"Helft van mensen met corona-app verwittigt contacten niet"

23 november 2020
© Radio 1
Wie geen symptomen van COVID-19 heeft, maar wel in contact kwam met iemand die besmet is, kan zich opnieuw laten testen. Tot het resultaat van die test bekend is, is het nodig om in quarantaine te blijven. Maar sommigen lijken zich daar niet aan te houden. En nog opvallend: de helft van de mensen met de corona-app verwittigt hun contacten bij een besmetting niet. Dat zegt Karine Moykens, de topvrouw van de contactopsporing, in 'De Ochtend'.

Vandaag verandert de strategie voor de coronatesten: wie geen symptomen heeft maar wel in contact kwam met iemand met een coronabesmetting, kan weer getest worden. Dat kon de voorbije maand niet meer, omdat de laboratoria het te druk hadden. Nu zijn ze er weer klaar voor.

Hoe werkt het? Je krijgt een code per sms als je een hoogrisicontact hebt gehad. "Ofwel kom je terug van het buitenland, waar je langer dan 48 uren geweest bent, en krijg je een sms waarin staat dat je uit een rode zone komt en dat je je moet laten testen," zegt Karine Moykens van het Interfederaal Comité Testing & Tracing in 'De Ochtend'. "Ofwel had je contact met een besmette persoon, ook dan krijg je een sms met een activatiecode."

De bedoeling is dat je vervolgens in quarantaine gaat en je laat testen op dag zeven. Tot het resultaat van de test bekend is, is het nodig om in quarantaine te blijven. Wie dan nog positief test, moet nog langer binnen blijven.

Maar volgens Moykens ontbreekt het heel wat mensen aan burgerzin op dat vlak. "De helft van de mensen die het resultaat van hun test ontvangen via de corona-app, verwittigen hun contacten niet. Dat is heel vreemd."

Te weinig personeel in rusthuizen

In enkele woonzorgcentra is er intussen een tekort aan personeel. Bij het Interfederaal Comité Testing en Tracing hebben ze daarom bekeken hoe er extra mensen kunnen worden ingezet. “Het gaat bijvoorbeeld om stagiaires of laatstejaarsstudenten die kunnen komen helpen," verduidelijkt Moykens. "Maar ook mensen van het Rode Kruis die opnieuw bijspringen en vrijwilligers die ooit een medische scholing hebben gehad."

Beluister het gesprek met Karine Moykens in 'De Ochtend':

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook: