Helft van Waalse en Brusselse zorgpersoneel in privé-rusthuizen wil zich niet laten vaccineren: "Onbegrijpelijk"

3 februari 2021
© Benoit Doppagne (Belga)
In de Waalse en Brusselse privé-rusthuizen wil de helft van het personeel zich niet laten vaccineren. Dat schrijft 'De Standaard'. De koepel van privé-rusthuizen Femabel zou het personeel nu willen verplichten om zich te laten vaccineren. Want anders krijgen we nooit groepsimmuniteit, zegt directeur Vincent Frédéricq in 'De Ochtend'.

"Fake news"

"Ik vind dat niet alleen spijtig, maar ook zeer onbegrijpelijk" reageert Vincent Frédéricq in 'De Ochtend'. "Die vaccins zijn zeer efficiënt, en hebben geen nadelige effecten." Volgens hem zou de boosdoener de misleidende informatie zijn die de ronde doet. Men denkt bijvoorbeeld dat je er onvruchtbaar van wordt. "Maar dat is fake news." (Op vrtnws.be worden deze en andere wilde geruchten over het vaccin ontkracht

Verplichting

Nochtans zijn er voldoende vaccinaties nodig om groepsimmuniteit te bereiken. Daarom is Frédéricq voorstander van een verplichting voor de personeelsleden. Indien de vaccinatiedrempel te laag ligt, is er ook geen versoepeling van de bezoekrechten mogelijk, kaart hij aan.

Frédéricq vreest alvast niet dat de verplichting voor een leegloop bij zijn personeel zal zorgen. 

Verschil Vlaanderen en Wallonië

In Vlaanderen ligt de bereidheid om zich te laten vaccineren bij het rusthuispersoneel hoger, daar gaat het voor álle rusthuizen om 94 procent. Frédericq heeft geen verklaring voor het grote verschil. "Ik ben geen socioloog. Maar ik vind het onbegrijpelijk."

Beluister het gesprek met Vincent Frédericq in 'De Ochtend':

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook: