"Laten we onszelf verplichten om een fietshelm te dragen"

21 september 2017
Het was schrikken voor Elke Coremans. Een goede vriend van haar had een zwaar ongeluk met de fiets, met grote kwetsuren als gevolg. Had hij een fietshelm gedragen, dan was het misschien allemaal wat beter meegevallen. Daarom deed Elke in een oproep in Hautekiet : "Laten we onszelf verplichten om een fietshelm te dragen".

"Een goede vriend van me belandde onlangs in het ziekenhuis na een zware val met zijn fiets, zowat alles gebroken wat je kan breken aan de bovenkant van je lichaam.

Ongeschonden was hij er ook zonder fietshelm niet vanaf gekomen, maar het had toch al een heel verschil gemaakt.

Hij zal alvast nooit meer op een fiets stappen zonder. Tijd voor de rest van ons om te volgen. Daarom mijn pleidooi voor de fietshelm.

Mijn kinderen moeten er een dragen, maar ik doe het zelf niet. Meer en meer spreken ze me daarop aan en gelijk hebben ze. Wij ouders hebben namelijk een voorbeeldrol.

Laten we het dus onszelf verplichten om een fietshelm te dragen.

Opdat hopelijk tegen dat mijn en jullie kinderen pubers zijn waarvoor een stoer imago primeert op hun veiligheid, die helm de standaard is geworden. Opdat het dan meer zou draaien om wie de coolste helm heeft in plaats van dat je enkel cool kan zijn zonder.

Naast mijn verzoek aan alle ouders, wil ik de overheid vragen om de opvolger van de ‘beloofd’-campagne rond de gordel aan de fietshelm te wijden. Die gordel leek mij eigenlijk zo vanzelfsprekend, tijd voor een grotere uitdaging: laten we met z’n allen beloven vanaf nu een fietshelm te dragen.

Ik heb zelfs een tip voor de campagne: deel een foto om te laten zien hoe mooi jij bent met 'helm-haar'. Want laten we eerlijk zijn, ons kapsel mag toch echt geen excuus zijn? Helm-haar staat je ongetwijfeld nog steeds beter dan de windel om het hoofd van mijn vriend.

Lees verder op de blog van Elke.