Help, mijn corona-app kleurt rood of groen! Wat moet ik doen?

14 oktober 2020
© Nicolas Maeterlinck (Belga)
Coronalert, de app die de contactopsporing moet vergemakkelijken, blijft veel vragen oproepen. Hoewel de app al twee weken in gebruik is, blijkt niet iedereen goed op de hoogte te zijn van hoe ze moet worden gebruikt. Karine Moykens, hoofd van het Comité Testing en Tracing beantwoordde enkele luisteraarsvragen in 'De Wereld Vandaag'.

Wat moet ik doen, als ik een groen scherm krijg?

"Dat betekent dat je in contact bent geweest met iemand die besmet is, maar ofwel heeft dat contact niet langer dan 15 minuten geduurd, ofwel was er meer dan 1,5 meter tussen jou en de besmette persoon, ofwel was de besmettelijke persoon niet langer besmettelijk."

"Als je een groen scherm krijgt, ben je oké. Je had een laagrisicocontact en hoeft niet in actie te schieten: geen test, geen quarantaine."

Ik heb een rood scherm gekregen

"Als je een rood scherm krijgt, had je wel een risicocontact. Dan moet je naar huis gaan en je laten testen. Normaal zal dat rode scherm kunnen gewist worden als je hebt gevraagd om het resultaat van de test in de app te krijgen."

"Als je testresultaat negatief is, zullen alle willekeurige codes in de app automatisch verdwijnen, ook uw potentiële hoogrisicocontacten."

Ik heb positief getest, maar de testcode is niet aangepast in de app

Karine Moykens erkent dat er een probleem is. "We hebben een deel van onze agenten opgeleid om om te gaan met mensen die met de app werken." Maar er zijn dus nog kinderziektes. "Het gebruik van de 17-cijferige code heeft voor heel wat vragen gezorgd. Dat is de reden waarom wij op onze website coronalert.be een webform hebben gemaakt waar automatisch de koppeling kan gebeuren tussen de activatiecode van de test en de code van de app."

Maar niet iedereen blijkt daarvan op de hoogte. "We zijn ook volop bezig met de informatiedoorstroming voor alle artsen. Er zijn vandaag nog vergaderingen doorgegaan. Ik heb begrepen dat er morgen nog een vergadering is met de Waalse artsen."

Het duurt soms lang voor mijn app wordt aangepast

"Het loopt technisch zoals het hoort, maar het is inderdaad zo dat de app minstens tweemaal per dag gaat zoeken in de databasiscentrale om na te gaan of er iets moet worden opgepikt."

Heb ik 4G nodig op mijn smartphone?

"Dat is niet nodig, maar Bluetooth moet wel ingeschakeld staan."

Komt mijn privacy niet in het gedrang?

"Die app houdt niet bij waar je bent. We hebben heel doelbewust gekozen voor een systeem dat je niet volgt."

"Dat heeft tot gevolg dat je bij een rood scherm alleen maar weet wanneer het risicocontact is gebeurd, niet met wie of waar."

Beluister het gesprek met Karine Moykens in 'De Wereld Vandaag':

Bron: vrtnws.be en 'De Wereld Vandaag'

Lees ook:

Radio 1 Select