Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De Ochtend

“Help! Mijn kind denkt aan zelfmoord”: nieuwe website wil ouders helpen

do 3 mei - 5:00

Odisee, het Kenniscentrum Hoger Instituut voor Gezinswetenschappen, lanceert een website voor ouders van kinderen die denken aan zelfdoding. Op "Help, mijn kind denkt aan zelfmoord", kunnen ze onder meer terecht voor informatie en tal van getuigenissen.
Onderzoeker Alexandre Reynders ontwikkelde de website. Hij licht zijn plannen toe in 'De Ochtend'

Onderzoeker Alexandre Reynders van Odisee deed interviews met ouders van een kind tussen 10 en 24 jaar dat in een recent verleden aan zelfdoding had gedacht of een poging tot zelfdoding had ondernomen. Op basis van de interviews ontwikkelde hij de website “Help! Mijn kind denkt aan zelfmoord”.

Uit de interviews die Alexandre Reynders afnam, blijkt dat ouders met heel wat verschillende uitdagingen geconfronteerd worden. Er is de emotionele en psychologische impact. “Ouders zijn geschokt, ze voelen zich verdrietig, schuldig, onmachtig, angstig…”, licht Alexandre Reynders toe in 'De Ochtend'.

“Bovendien zijn ze vaak permanent waakzaam om te voorkomen dat er iets met hun kind gebeurt. Dat leidt dan weer tot fysieke en psychologische klachten zoals slapeloosheid, depressie en soms zelfs, op hun beurt, zelfmoordgedachten.”

Daarnaast blijkt dat ouders hun sociaal leven op een lager pitje zetten, deels door de intense zorgen voor het kind, maar sommigen schuwen het sociaal contact uit schaamte of angst voor vooroordelen.

Ouders geven ook aan dat de bijzondere zorg voor hun kind moeilijk te combineren valt met hun werk, terwijl dat vaak nog de enige manier is om af en toe hun gedachten te verzetten.

Ook de overige gezinsleden ondervinden negatieve gevolgen. De relatie tussen broers en zussen komt onder druk te staan, net als de partnerrelatie van de ouders.

“De constante angst dat je je kind kan verliezen, maakt de zorg voor dat kind extra belastend”, zegt Reynders. “Ouders vergeten daarom vaak om ook voor zichzelf te zorgen. Daarom is het zo belangrijk dat hulpverleners voldoende aandacht voor de ouders hebben. Ouders zijn een belangrijke bondgenoot in het helingsproces van het kind. Als de ouders bezwijken, dan is dat ook nadelig voor het kind.”

Website

Op de website vinden ouders informatie over zelfmoord, zelfzorg, rechten van ouders, oefeningen in opvoedingsondersteuning en talloze getuigenissen van ouders in een gelijkaardige situatie. De website werd begin 2018 in een testfase geëvalueerd door het doelpubliek zelf, zegt minister Vandeurzen. Maar ook hulpverleners kunnen de website gebruiken, ter ondersteuning van de ouders.

De website vind je hier.

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Wie met vragen zit over zelfdoding, kan terecht bij de Zelfmoordlijn op het gratis nummer 1813 en op de site www.zelfmoord1813.be.

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet