Helpt Groen de premier straks aan een meerderheid? "Ons land moet naar Marrakech"

5 december 2018
© Radio 1
Groen steunt de tekst van het migratiepact en zal hoogstwaarschijnlijk voor het pact stemmen in het parlement straks. Een extra interpretatieve tekst is voor hen niet nodig. Dat bevestigt Groen-voorzitster Meyrem Almaci in 'De Ochtend'. Zo zal Groen de premier aan een wisselmeerderheid helpen om het pact goed te keuren. N-VA gaf al aan dat zoiets voor hen het einde van de regering betekent.

"We willen dat ons land het VN-migratiepact steunt", zegt voorzitster van Groen Meyrem Almaci duidelijk in 'De Ochtend'. Straks wordt er in het parlement gestemd over het migratiepact, tijdens een commissie Buitenlandse Betrekkingen die om 10 u start. Zoals bekend is regeringspartij N-VA gekant tegen het migratiepact. Om toch aan een meerderheid te komen, zal Groen waarschijnlijk voor het pact stemmen. N-VA liet al verstaan dat een zogenoemde "wisselmeerderheid" het einde van de regering zou betekenen.

Specifiek zal het parlement stemmen over de vraag of ons land het pact met een extra interpretatietekst moet goedkeuren. Zo'n extra tekst moet verduidelijken hoe Belgische rechters het pact moeten begrijpen. Voor Groen is zo'n interpretatieve nota niet nodig.

De tekst vertrekt vanuit mensenrechten. Blijkbaar hebben sommige partijen daar tegenwoordig problemen mee

"Voor ons is de tekst zoals ze voorligt evenwichtig", zegt Almaci. "De tekst vertrekt vanuit mensenrechten. Blijkbaar hebben sommige partijen daar tegenwoordig problemen mee", haalt ze uit naar N-VA. "Het is belangrijk dat we naar Marrakech kunnen gaan en onze steun voor het pact uitspreken. Als de meerderheid zegt dat ze daar nog iets naast wil leggen willen wij eerst kijken wat dat is. Die interpretatieve nota moet voor ons de tekst respecteren en weerspiegelen. Laten we straks kijken waarmee men op de proppen komt."

Beluister het interview met Meyrem Almaci:

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'