Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De bende van Annemie

Helpt levensechte pop voorbereiden op ouderschap? "Iemands zelfwaarde als ouder stimuleren is zeker zinvol"

di 30 jan. - 2:39

Een pop die doet wat alle baby’s doen, van huilen, eten tot ververst moeten worden. Bij vzw Fara in Leuven is de pop te huur, naar eigen zeggen om het gesprek over een kinderwens open te trekken. Maar geeft zo'n pop wel voldoende inzicht in het ouderschap? Guy Bosmans, onderzoeker Gezins- en Orthopedagogiek, ziet voordelen, maar "het is niet dezelfde ervaring als die van de unieke band met je eigen kind."
De band die een ouder met een kind opbouwt, hangt ook af van de leeftijd waarop die band begint.

Dus wat is het nut van zo'n pop? “Het zal nooit dezelfde ervaring geven dan met je eigen kind”, weet Guy Bosmans van de onderzoeksgroep Gezins- en Orthopedagogiek van KULeuven. “Een huilbaby is voor iedereen een bron van stress, maar als je dat meemaakt met je eigen kind, treedt een aangeboren zorgreflex op.”

Als je dus hoopt te weten te komen of je jouw huilbaby zou aankunnen, helpt deze pop je niet verder. Maar Bosmans ziet wel voordelen. "Voor iemand met een fysieke beperking bijvoorbeeld."

Maar ook voor het gevoel van zelfwaarde en hoe iemand zichzelf ziet als potentiële ouder. "Iemand die gelooft dat hij of zij een goede ouder is, gaat spontaan veel sensitiever en responsiever worden. Als die pop dus kan helpen om iemands zelfwaarde te stimuleren is het zeker zinvol."

Al ontbreekt het wel aan de speciale band die een ouder met zijn of haar kind opbouwt. "Vanaf het moment dat je weet dat je zwanger bent, begin je erover na te denken. Zo creëer je in die maanden al langzaam een unieke band."

Anders dan met adoptie- of stiefkinderen? Niet helemaal. "De band tussen een ouder en een kind is een wederzijds leerproces", duidt Bosmans. De leeftijd vanaf wanner je een band met iemand opbouwt, maakt hierin een verschil. "Als je een band met een kind pas op oudere leeftijd opbouwt, mis je een heel stuk gemeenschappelijke leerervaring."

Een mogelijke reden waarom je van je eigen kind soms meer verdraagt dan een ander kind. "Klopt, je ziet je eigen kind van kleinsaf opgroeien en weet daardoor heel goed wat moeilijk voor hem of haar is. Zo'n voorgeschiedenis helpt." 

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet