Hendrik Bogaert: "F-16-rapporten hadden naar het parlement moeten komen"

19 april 2018
Binnen de meerderheid is er unanimiteit: de F-16-straaljagers kunnen niet langer mee dan gedacht. Maar CD&V-Kamerlid Hendrik Bogaert vindt wél dat minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) en de legertop sneller bepaalde documenten naar het parlement hadden moeten brengen. "Hier is een politieke inschattingsfout gemaakt. Het parlement moet beslissen over dergelijke zaken", aldus Bogaert in 'De Ochtend'.

Tot gisterenavond laat zijn er in de Kamercommissie Defensie verschillende mensen gehoord over de straaljagers van het Belgische leger. Vliegtuigbouwer Lockheed Martin is duidelijk: de F-16's die België heeft kunnen niet langer mee dan oorspronkelijk gedacht.

Vandeput zet de aanbestedingsprocedures dus gewoon voort, zegt hij in 'De Ochtend'. "Binnenkort zal ik naar de regering gaan met de conclusies van de aanbestedingsprocedures, met alle informatie waar ik op dat moment over beschik."

Vanuit de meerderheid krijgt Vandeput steun om z'n procedure voort te zetten, al klinkt er ook kritiek. "Wij hebben er op moeten aandringen dat rapporten naar het parlement zouden komen. Ik blijf er bij dat er een politieke inschattingsfout is gemaakt door rapporten niet naar het parlement te brengen", zegt hij.

Oppositiepartij SP.A kwam met een rapport naar buiten waaruit moest blijken dat de F-16's langer meekunnen, maar dat werd door experts gisteren tegengesproken. "Toch was dit wel degelijk een case. Het is aan de legertop om met documenten naar het parlement te komen, en aan het parlement om dan beslissingen te nemen. Zeker in zo'n belangrijke dossiers."

Vandeput: "twee dikke klasseurs aan parlementaire discussies"

Vandeput ontkent de beschuldigingen van Bogaert. "Ik heb er alle parlementaire discussies over de F-16's eens bijgenomen. Ik kom aan twee dikke klasseurs. Er is dus wel degelijk uitvoerig over de straaljagers gedebatteerd. Ik heb altijd naar waarheid geantwoord en dat is gisteren ook bevestigd in de commissie."

Reynders: "Oppositie wil van Amerika afhangen voor Defensie"

De aankoop van nieuwe vliegtuigen uitstellen of niet, doet er niet toe. Dat zegt minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders bij RTBF. "We zullen die nieuwe vliegtuigen toch moeten kopen. Nu of binnen vijf jaar", klinkt het.

Volgens Reynders is er een dieperliggend probleem. "Bepaalde mensen willen gewoon niet investeren in Defensie. Ze willen onze beloftes aan de NAVO niet nakomen. Maar dat betekent dat ons land volledig van andere landen zoals de Verenigde Staten afhankelijk is als het gaat over landsverdediging."

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'