Hendrik Vos: "Guy Verhofstadt is schaduwfavoriet"

6 januari 2017
In een opvallende mededeling op Facebook heeft Guy Verhofstadt (Open VLD) zijn kandidatuur bekendgemaakt voor het voorzitterschap van het Europees Parlement. Professor Europese politiek aan de UGent Hendrik Vos legt uit waarom dit geen verrassing is.
Verhofstadt maakte zijn kandidatuur bekend op zijn Facebook- en Twitterpagina's. Hij somt daarin zijn verdiensten op als premier van België en hij heeft het over zijn "passie voor politiek" en het "mooie, politieke project Europa". Momenteel is hij liberaal fractieleider in het Europees parlement.
 
Zijn kandidatuurstelling is nogal ongewoon. Normaliter wordt het voorzitterschap van het Europees Parlement verdeeld tussen de twee grootste partijen, in dit geval de Europese Sociaaldemocraten en de Europese Volkspartij. Er wordt op voorhand afgesproken welke partij een voorzitter levert. Deze keer lag het in de handen van de Europese Volkspartij maar aangezien Donald Tusk al voorzitter is van de Europese Raad en Jean-Claude Juncker voorzitter is van de Europese Comissie, vonden de andere partijen het welletjes.
"Alle partijen schuiven elk hun kandidaat naar voor."
 
Ondanks de afspraken, maakt Verhofstadt wel kans. "Hij is schaduwfavoriet en stelt zich voor als compromiskandidaat," legt Vos uit
 
"Hij kijkt vooral naar de groenen en de linkerzijde om stemmen te halen." 
 
Het Europees Parlement heeft een nieuwe voorzitter nodig, omdat de huidige voorzitter Martin Schulz terugkeert naar de Duitse politiek. Hij neemt dit jaar deel aan de verkiezingen in Duitsland.
 
"Schulz slaagde erin om het parlement de voorbije vijf jaar meer op de kaart te zetten."
 
Op dinsdag 17 januari weten we of Verhofstadt het heeft gehaald.

Bron: Deredactie.be en Radio 1