Hendrik Vos: "Lijken af te stevenen op lang uitstel Brexit

28 maart 2019
Hendrik Vos
"Alles zit muurvast. Het begint steeds meer op een klucht te lijken". Professor Europese politiek Hendrik Vos (Universiteit Gent) is in 'De Ochtend' scherp voor het Britse Parlement. Dat stemde gisteren tegen alle alternatieve voorstellen voor de brexit. Voorstellen die het parlement zelf ingediend had.

Volgens Hendrik Vos bestaat de kans dat er snel opnieuw wordt gestemd over de brexitdeal van premier May. May legde gisteren haar eigen job in de weegschaal, in ruil voor een goedkeuring van haar brexitdeal. Het is nu aan parlementsvoorzitter Bercow om het akkoord opnieuw te laten stemmen.

Maar volgens Vos zal dat geen heil brengen: "De DUP, de Noord-Ierse gedoogpartner van May, zal tegenstemmen en dus is een meerderheid uitgesloten." De kans dat Mays deal het haalt en zij vertrekt is dus erg klein.

Wat wel opvalt, is dat de voorstellen die het dichtste aanleunen bij een zachte brexit, op het grootste aantal stemmen konden rekenen

"Wat wel opvalt, is dat de voorstellen die het dichtste aanleunen bij een zachte brexit, op het grootste aantal stemmen konden rekenen. Het is duidelijk dat de parlementsleden het VK zo dicht mogelijk bij de Europese Unie willen houden", aldus Vos. Volgens hem wijst op die manier veel in de richting van een lang uitstel van de brexit.

"Ik vermoed dat er binnenkort een voorstel in die richting gelanceerd zal worden." In dat geval zullen de Britten opnieuw voor lange tijd lid zijn van de Europese Unie en zullen ze ook Europese verkiezingen moeten organiseren in mei. "Dan is eigenlijk alles terug te herbeginnen, vanaf punt 0."

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook: