Henk wil met pensioen, maar mag niet

15 mei 2018
Vrachtwagenchauffeur Henk woont en werkt al 22 jaar in België. Hij is 65 en wil graag met pensioen, maar dat mag niet omdat hij in Nederland geboren is, en dus onder de Nederlandse wetgeving valt. "Hoe kan dat in een Europa zonder grenzen?"

Afgelopen weekend zaten mijn vrouw en ik rond de tafel met de tranen in onze ogen. Zo kan het niet langer meer, dachten we. Ik ben aan het eind van mijn krachten, dit moet stoppen.

Ik woon en werk als Nederlandse vrachtwagenchauffeur al 22 jaar in België bij verschillende Belgische bedrijven. Eigenlijk zou ik op mijn 65ste als Belg nu met pensioen kunnen gaan maar aangezien ik in Nederland ben geboren en onder de Nederlandse wetgeving val, ben ik verplicht om verder te blijven werken tot ik 66 en 3 maanden ben.

Ik rij al 45 jaar met een vrachtwagen, internationaal vervoer. Ik vertrek op maandagochtend en ben pas vrijdagavond thuis.

Mijn kinderen heb ik niet zien opgroeien maar nu vind ik dat ik lang genoeg mijn leven aan mijn werk heb gegeven.

Wij vrachtwagenchauffeurs zijn een internationaal gezelschap en toch zijn we onderhevig aan wat er in één land wordt beslist, ook al ben je in dat land, zoals ik, al jaren niet meer geweest. Hoe kan dat in een Europa zonder grenzen?

Ondertussen bijt ik door maar ik weet niet of ik het nog veel kilometers volhoud.

Lees ook: