(Her)beleef een barokke De Ochtend in het MAS

3 juni 2018
Antwerpen brengt met het stadsfestival 'Antwerpen Barok 2018. Rubens inspireert' hulde aan Peter Paul Rubens en zijn barokke, culturele nalatenschap. De Ochtend stond op zondag 3 juni in het teken van dat festival.

Waarom organiseert Antwerpen een barokfestival? "Barok gaf onze stad mee vorm. Overal vind je sporen van Rubens terug en met dit festival willen we tonen dat Rubens en barok nog steeds een grote bron van inspiratie zijn voor artiesten" aldus Antwerps schepen van Cultuur Caroline Bastiaens

Herbeluister hier het eerste deel van de uitzending

Schepen van Cultuur Caroline Bastiaens

Chefkok Viki Geunes bracht een stilleven uit zijn keuken mee. "Het zijn producten die met overdaad gebruikt werden in de baroktijd. Ze kwamen via de Antwerpse haven van ver overzee bij ons terecht"

undefined
undefined

Herbeluister deel twee van de uitzending

Met onder andere stadsgids Tanguy Ottomer en reporter Ward Bogaert die je meenemen naar het Antwerpen uit de baroktijd. Je komt ook te weten hoe een teorbe klinkt. Met dit instrument maakte Pieter Theuns de baroksfeer in het MAS helemaal af.

undefined

Herbeluister het derde deel 

In deel drie was onder meer Katelijne Van Der Stighelen te gast. Ze is de curator van de overzichtstentoonstelling over Michaeline Wautier en wist onder ander waarom we zo weinig vrouwelijke barokkunstenaars kennen. "Ze hadden geen toegang tot de gilde. De enkelen die we kennen werden meestal geboren in kunstenaarsmilieu."

Maar barok kreeg ook een hedendaags tintje, met onder meer streetartist Yvon Tordoir, die zich voor 'Antwerpen Barok' toespitste op typografie van de barok.

Yvon Tordoir

Meer sfeerbeelden uit het MAS zie je hier:

undefined
undefined
Jutta Troch
Gregory Frateur
undefined
Pieter Theuns bracht een teorbe mee naar het MAS
undefined
Peter Bernaerts (Veilinghuis Antwerpen)
Kunsthistorica Katharina Van Cauteren
Dennis van den Buijs
Katelijne Van Der Stighelen
undefined
undefined

Lees ook