Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

ontbreekwoordenboek

Nieuwe Feiten

Herbruikbare waterflessen? “Een wc-bril is veel schoner”

ma 14 okt. - 10:52

Herbruikbare waterflessen? Ze zijn hip, trendy en goed voor het milieu. Maar... ze zijn ook minder proper dan een gemiddelde wc-bril. Toch moeten we ons niet meteen zorgen maken, zegt microbioloog Rijkelt Beumer.
© Element5 Digital (via Pexels.com)

Hoe is het gesteld met de hygiëne van herbruikbare flessen? Dat onderzocht microbioloog Rijkelt Beumer (Wageningen Universiteit). “Hoe vies ze zijn, wisselt heel erg” zegt hij in ‘Nieuwe Feiten’. “Als je ervan uitgaat dat schoon drinkwater dat uit de leiding komt minder dan 100 bacteriën per milliliter bevat, dan zijn de flesjes meestal behoorlijk vies. Want er zitten gemiddeld 10.000 tot 100.000 bacteriën per milliliter in.”

Spuug en etensresten in je fles

“Soms zijn er behoorlijke uitschieters, vooral bij mensen die de flesje niet zo heel erg snel schoonmaken. Dan komt er wat spuug in, of als je net gegeten hebt: resten van voedingsmiddelen. Bacteriën kunnen daar prachtig op groeien.”

Een van de flesjes die Beumer in handen kreeg, bevatte zelfs meer dan een miljoen (!) darmbacteriën per milliliter water. En dit terwijl er in Nederland een wet is die stelt dat water dat aan vee gegeven wordt niet meer dan een miljoen van die bacteriën mag bevatten!

“Een wc-bril is veel schoner”

Is zo’n flesje dan even vuil als een wc-bril? “Nee, een wc-bril is veel schoner” reageert Beumer stellig. “Daar zitten wel wat bacteriën op, maar die kunnen daar niet groeien. Na verloop van tijd gaan ze toch weer dood.  Een toilet (bij je thuis, nvdr) is niet iets waar elke vijf minuten iemand anders op komt zitten. Er zitten enkele tientallen bacteriën per vierkante centimeter op, tenzij je over de wc-bril wat ontlasting knoeit.”

Toch moeten we ons niet meteen zorgen maken. “Op een flesje hangen je eigen bacteriën. Die komen uit je mond, daar hoef je niet bang voor te zijn.” Ook een fles aan je vrienden doorgeven kan blijkbaar niet zo’n kwaad. “Van meer dan 90% van de E. coli’s word je niet ziek. Dat zijn gewoon heel gunstige bacteriën die in je darmen zitten.”

Hoe houden we onze fles zo proper mogelijk?

“Ik zou de fles bij voorkeur elke dag met een druppeltje afwasvloeistof en wat water uitschudden, leeg laten lopen, en nog een keer omspoelen met koud water” zegt Beumer. Lijkt goed te doen, maar toch krijg je dat idee aan niet veel mensen verkocht, voegt Beumer meteen toe aan zijn eigen tip: “Het is al lastig voor mensen om hun handen te wassen na een toiletbezoek.” 

“Doe het in ieder geval regelmatig” adviseert hij.

Beluister het gesprek met Rijkelt Beumer in 'Nieuwe Feiten':

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet