“Herexamens? Daar ken ik alles van!” (Rector UA)

19 september 2016
Herexamens in vier van de zes jaar. UA-rector Herman Van Goethem was niet bepaald een modelleerling in het middelbaar. Toch haalde hij de universiteit. En dat dankt hij aan zijn middenklasse-afkomst. Jongeren van vreemde afkomst zijn nog zwaar ondervertegenwoordigd aan de universiteit. En daar wil hij werk van maken.

In zijn vijfde jaar Latijn-Wetenschappen moet de rector van de Universiteit Antwerpen herexamen doen voor wiskunde, scheikunde en biologie. Teveel belangstelling voor dingen van buiten de school, is de uitleg van Herman Van Goethem. Gelukkig dacht niemand er aan om hem naar het beroepsonderwijs te sturen. Anders was hij wellicht nooit naar de universiteit gegaan. Daarom moet de klassieke indeling tussen ASO, TSO en BSO echt worden doorbroken.

We moeten erover waken dat mensen nog zin hebben om leraar te worden

De banden aanhalen met de stad, dat is één van de prioriteiten van de nieuwe rector van de Universiteit Antwerpen. En dat betekent ook dat de studentenpopulatie beter de bevolking moet weerspiegelen. De aanwezigheid van jongeren met een migratieachtergrond aan de Vlaamse universiteiten ligt een stuk onder het OESO gemiddelde. Antwerpen scoort zelfs nog slechter, aldus Van Goethem.